Beregening met een sproeisysteem

Een irrigatie- of sproeisysteem kan tuiniers veel tijd en moeite besparen. Het zorgt er niet alleen voor dat planten het water krijgen dat ze nodig hebben, maar een irrigatiesysteem kan ook op bepaalde tijden worden ingesteld om water te geven, wat handig is voor mensen met drukke schema's. Bovendien kan een irrigatiesysteem worden ingesteld om verschillende delen van de tuin op verschillende tijdstippen te besproeien, wat ideaal is voor mensen met een grote tuin.

Beregening met een sproeisysteem

Het installeren van een sproeisysteem

Bij het installeren van een irrigatie- of sproeisysteem zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Eerst moet je beslissen welk type systeem het beste bij jouw behoeften past. Er zijn drie hoofdtypen irrigatiesystemen: bovengrondse systemen, druppelsystemen en soaker-slangen. Ten tweede moet je beslissen over de lay-out van het systeem. Voor elke afzonderlijke sproeier of irrigatiezone dien je in kaart te brengen en een plek te geven. Dit kan met een eenvoudige grafiek- of tekentool. Ten slotte moet je het juiste type en de juiste maat apparatuur kiezen voor de behoeften.

Bij het kiezen van een irrigatie- of sproeisysteem is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat en de bodemgesteldheid in de omgeving. Als je bijvoorbeeld in een warm en droog klimaat leeft, heb je een robuuster irrigatiesysteem nodig dat langere perioden tussen besproeiingscycli aankan. Als je zandgrond hebt, heb je een druppelsysteem of soaker-slang nodig in plaats van een bovengrondse sprinklerinstallatie, omdat dit soort systemen minder snel zand in de wind blazen.

Het onderhouden van het sproeisysteem

Nadat het irrigatie- of sproeisysteem is geïnstalleerd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit omvat het regelmatig controleren van slangen en fittingen op lekken en het verwijderen van vuil uit goten en andere afvoergebieden. Bovendien moet ht systeem minstens één keer per jaar door een professional geïnspecteerd worden om er zeker van te zijn dat het naar behoren functioneert. 

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat uw irrigatie- of sproeisysteem jarenlang probleemloos gebruikt kan worden.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens