Dit doet een boomverzorger allemaal!

Heb je wel eens vol bewondering staan kijken naar een boomverzorger en wil je meer weten over dit prachtige vak? Of heb je zelf de ambitie om je te ontwikkelen tot een ervaren en professionele boomverzorger? Lees dan snel verder! In dit artikel vertellen we jou precies wat er allemaal komt kijken binnen het beroep van boomverzorger. Binnen de boomverzorging is geen dag hetzelfde. Van zagen tot snoeien en snipperen tot aan frezen. Alles komt aan bod!

Dit doet een boomverzorger allemaal!

Bomen snoeien

Bij de kunst van de boomverzorging denk je waarschijnlijk direct aan bomen snoeien. Het snoeien van bomen, groot en klein, behoort tot de primaire taken van een boomverzorger. Je kunt om verschillende redenen je bomen laten snoeien. Op de eerste plek is snoeien dé manier om je boom te onderhouden en gezond te houden. Door regelmatig dood en beschadigd hout te verwijderen, kan de boom zijn energie steken in gezonde takken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je bomen te laten snoeien om zo de vorm van de boom te bepalen. Ook als je de boom wilt uitdunnen om zo meer licht te creëren in je tuin kun je hem laten snoeien. Een boomverzorger maakt voor het snoeien gebruik van een hoogwerker of van klimtechnieken. Deze laatste manier van snoeien vereist ervaring en de nodige kennis. Hierover zometeen meer!

Controleren op ziektes en plagen

Een boomverzorger doet meer dan alleen zagen. De basis van boomverzorging is controle en preventie. Door regelmatig een boom grondig te controleren op de aanwezigheid van ziektes, plagen en slechte plekken zorg je ervoor dat problemen op tijd worden waargenomen. Zo voorkom je dat er in de toekomst ingrijpendere maatregelen nodig zijn. Boomverzorgers hebben uitgebreide kennis over de vele ziektes en plagen die een boom kunnen terroriseren. Zo herkent een boomverzorger de eerste stadia van essentaksterfte, maar ook weet hij precies hoe je de aanwezigheid van eikenprocessierups moet aanpakken. Wil je hier meer over weten? Lees meer op deze pagina. Hier staat alles wat je moet weten over de aanpak van eikenprocessierups. Allemaal uitgelegd door een ervaren boomverzorger.

Bomen verwijderen

Soms staat een boom in de weg of is hij dusdanig slecht dat hij niet meer te redden is. Dan rest er nog maar één optie en dat is de boom verwijderen. Het verwijderen van een boom moet altijd op een veilige en zorgvuldige manier worden uitgevoerd. Een ervaren boomverzorger is dé persoon bij uitstek voor deze klus. Afhankelijk van de staat van de boom en de omgeving kan een boomverzorger ervoor kiezen om de boom te laten vallen. Is er geen ruimte voor de boom? Dan moet de boom geveld worden. Dit houdt in dat een boomverzorger door middel van klimmen, of met behulp van een hoogwerker, de boom beetje bij beetje afbreekt totdat deze tot aan de grond toe verwijderd is. Het verwijderen van een boom komt altijd met een risico, laat dit dan ook uitvoeren door een professionele boomverzorger. Zo verklein je de kans op schade.

Bomen planten

Je belt een ervaren boomverzorger niet alleen voor het snoeien en verwijderen van bomen. Ook wanneer je juist één of meerdere bomen op een juiste manier geplant wilt hebben ben je bij een boomverzorger aan het juiste adres. Het aanplanten van een jonge boom moet op een correcte manier gebeuren. De kluit van de boom moet op een correcte diepte in geschikte grond geplant worden. Hij moet recht staan en voldoende water krijgen. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de toekomstige groei van de boom. Wanneer je een van deze dingen vergeet of verkeerd doet, kan het maar goed zijn dat de boom over een aantal jaar alweer verwijderd moet worden. Zonde natuurlijk.

European Tree Worker

In dit artikel is het gebruik van klimtechnieken meerdere keren aan bod gekomen, maar wat bedoelen we hier precies mee? Door met een speciale uitrusting in een boom te klimmen, kan een boomverzorger op plekken komen, waar hij of zij met een hoogwerker anders niet bij kan. De boomverzorger klimt met behulp van spikes aan de schoenen en een klimtouw naar boven. Eenmaal op de plek van bestemming kan het zaagwerk beginnen. Klimtechnieken leer je tijdens intensieve opleidingen en cursussen. Een bekende en gezaghebbende opleiding is de opleiding tot European Tree Worker. Gedurende deze opleiding leert een boomverzorger alles wat nodig is om in heel Europa zelfstandig aan de slag te mogen gaan.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens