Hibiscus in de tuin

De Hibiscus is een geslacht van bloeiende planten in de malvefamilie, Malvaceae. Het is misschien het best bekend om de opzichtige bloemen van sommige soorten. Het geslacht heeft ongeveer 200-220 soorten die inheems zijn in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. Het exacte aantal soorten is niet bekend omdat de hibiscus-taxonomie in de war is geraakt door het feit dat veel soorten naar andere geslachten zijn verplaatst. Hibiscus omvat zowel eenjarige als meerjarige kruidachtige planten, evenals houtachtige struiken en kleine bomen.

Het geslacht is vrij groot en omvat enkele honderden soorten die inheems zijn in warme gematigde, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Leden van het geslacht komen voor in bijna elke habitat, inclusief droge woestijnen, regenwouden, moerassen en bossen.

De bloemen zijn groot, opzichtig en in vele kleuren, variërend van wit tot roze, rood of paars. De bloemen hebben vijf bloembladen, die aan de basis tot een buis kunnen worden versmolten. De vrucht is een droge capsule die tal van zaden bevat, die vrijkomen wanneer de vrucht op de vervaldag openbarst.

Het geslacht Hibiscus is in de kaasjeskruidfamilie ( Malvaceae ), die ongeveer 243 geslachten en 4.225 soorten bevat. De familie is vrij groot en wijdverbreid en komt voor in de meeste gematigde en tropische streken van de wereld.

Hibiscus

Soorten Hibiscus

Er zijn veel verschillende soorten hibiscus. Hier zijn enkele van de meest populaire:

Hibiscus rosa-sinensis, algemeen bekend als de Chinese hibiscus, is een soort tropische hibiscus afkomstig uit Oost-Azië. Het wordt op grote schaal gekweekt in tropische en subtropische gebieden vanwege zijn opzichtige bloemen.

Hibiscus syriacus, algemeen bekend als de roos van Sharon of Syrische hibiscus, is een soort bladverliezende hibiscus die inheems is in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Het wordt op grote schaal gekweekt als sierplant vanwege zijn opzichtige bloemen.

Hibiscus trionum, algemeen bekend als de bloem van een uur of Venetië kaasjeskruid, is een soort jaarlijkse hibiscus afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Het wordt op grote schaal gekweekt als sierplant vanwege zijn opzichtige bloemen.

Hibiscus mutabilis, algemeen bekend als confederate rose of cotton rose, is een hibiscussoort die inheems is in China. Het wordt op grote schaal gekweekt als sierplant vanwege zijn opzichtige bloemen, die van kleur veranderen naarmate ze ouder worden.

De hibiscus planten

Hibiscus moet worden geplant op een locatie die volle zon krijgt en goed doorlatende grond heeft. De planten zijn relatief droogtetolerant en hoeven niet vaak te worden bewaterd. Ze zullen echter baat hebben bij af en toe water geven tijdens perioden van langdurige droogte.

Bij het planten van hibiscus is het belangrijk om een ​​standplaats te kiezen met goed doorlatende grond. Hibiscus tolereert geen natte of drassige omstandigheden. De planten moeten ook worden beschermd tegen harde wind, die de kwetsbare bloemen kan beschadigen.

Hibiscus kan worden vermeerderd uit zaad, maar het wordt vaker vermeerderd uit stekken. Kies een gezonde stengel die ongeveer 15 cm lang is om een ​​stek te nemen. Snijd de stengel net onder een bladknoop af en verwijder de onderste bladeren. Steek het stekje in een pot met goed doorlatende grond en houd het vochtig tot het wortelt.

Hibiscus kan ook worden vermeerderd vanuit deling. Om een ​​hibiscusplant te verdelen, graaft u de hele plant op en trek je deze voorzichtig uit elkaar in twee of meer secties. Herplant de secties in goed doorlatende grond en geef ze goed water.

De Hibiscus onderhouden en verzorgen

Hibiscusplanten zijn relatief gemakkelijk te verzorgen. Ze moeten regelmatig worden bewaterd, maar mogen tussen de gietbeurten uitdrogen. De grond moet vochtig maar niet drassig worden gehouden. Hibiscusplanten hebben ook baat bij af en toe voeren met een uitgebalanceerde meststof.

Snoeien is niet nodig, maar het kan helpen om de grootte en vorm van de plant te beheersen. Om te snoeien, snij je eenvoudig de stelen terug tot de gewenste lengte.

Hibiscusziekten en plagen

Hibiscusplanten zijn relatief ziekte- en plaagvrij. Ze kunnen echter vatbaar zijn voor schimmelziekten zoals echte meeldauw en wortelrot. Deze ziekten kunnen worden bestreden met behulp van fungicide sprays of gronddouches.

Ongedierte dat hibiscusplanten kan besmetten, zijn bladluizen, wittevlieg en wolluis. Deze plagen kunnen worden bestreden met insectendodende sprays of zeep.

Hibiscus oogsten

Hibiscusbloemen kunnen op elk moment worden geoogst. Om te oogsten, snij eenvoudig de stengel net onder de bloem. De bloemen kunnen vers of gedroogd gebruikt worden.

Het drogen van hibiscusbloemen is een eenvoudig proces. Bind eerst de stelen aan elkaar en hang ze ondersteboven op een koele, donkere plaats. Als alternatief kunnen de bloemen op een scherm of rek worden geplaatst en op een warme, droge plaats worden geplaatst. De bloemen zijn in ongeveer twee weken volledig gedroogd.

Gebruik van Hibiscus

Hibiscusbloemen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Verse bloemen kunnen aan salades worden toegevoegd of als garnering worden gebruikt. Gedroogde hibiscusbloemen kunnen worden gebruikt om thee te zetten. De thee heeft een zure, citroenachtige smaak en bevat veel vitamine C.

Hibiscusolie kan worden gebruikt in aromatherapie of worden toegevoegd aan lotions en crèmes. De olie heeft een zoete, bloemige geur en zou kalmerende eigenschappen hebben.

Hibiscusbloemen kunnen ook worden gebruikt om kleurstof te maken. De bloembladen van rode hibiscusbloemen kunnen worden gebruikt om een roze of paarse kleurstof te maken. De bloembladen van witte hibiscusbloemen kunnen worden gebruikt om een gele of groene kleurstof te maken.

De Hibiscus kopen

Hibiscusplanten zijn online of bij lokale kwekerijen en tuincentra te koop. Hibiscus is ook bekend als Rose Mallow.

Let bij het kopen van hibiscus op planten die gezond zijn en vrij van plagen en ziekten. De planten moeten dikke, groene bladeren en stevige stelen hebben. Vermijd het kopen van planten die verwelkt zijn of vergeelde bladeren hebben.
    

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens