Kamperfoelie in de tuin

Als je het geluk hebt kamperfoelie in je tuin te hebben, weet je dat deze klimplant enkele van de meest geurige bloemen produceert. Maar wist je dat deze plant ook op allerlei andere manieren te gebruiken is? Hier zijn slechts een paar ideeën

 1. Maak een met kamperfoelie doordrenkte siroop om toe te voegen aan bruisend water of cocktails.
 2. Gebruik de bloemen om bloemenazijn of kamperfoelieolie te maken.
 3. Voeg wat zoetheid toe aan gebakken goederen door kamperfoeliesiroop of nectar te gebruiken in plaats van suiker of honing.
 4. Maak een partij zelfgemaakte kamperfoeliegelei of jam.
 5. Maak van de bloemen een geurige potpourri of sachet.

Kamperfoelie is niet alleen een prachtige toevoeging aan elke tuin, maar deze plant is ook gemakkelijk te verzorgen en op verschillende manieren te gebruiken. Dus als je op zoek bent naar een veelzijdige plant die zowel schoonheid als functie toevoegt aan je buitenruimte, overweeg dan om wat kamperfoelie toe te voegen!

Kamperfoelie

Soorten kamperfoelie

Er zijn veel verschillende soorten kamperfoelie, maar enkele van de meest populaire soorten zijn:

Japanse kamperfoelie (Lonicera japonica) - Deze snelgroeiende wijnstok is perfect voor het afdekken van hekken of hekjes. Het produceert geurige witte of gele bloemen en kan een breed scala aan groeiomstandigheden verdragen.

Goldflame kamperfoelie (Lonicera x heckrottii) - Een hybride van twee andere kamperfoeliesoorten, deze plant staat bekend om zijn levendige rode en oranje bloemen. Het is een krachtige groeier die tot 3 meter lang kan worden.

Trompetkamperfoelie (Lonicera sempervirens) - Deze plant komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van de Verenigde Staten en is perfect voor het kweken in gebieden met hete zomers. Het produceert buisvormige rode of oranje bloemen die kolibries en vlinders aantrekken.

Europese kamperfoelie (Lonicera periclymenum) - Deze snelgroeiende wijnstok is populair vanwege zijn zoet geurende bloemen. Het kan tot 6 meter lang worden en geeft de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw.

Tartaarse kamperfoelie (Lonicera tatarica) - Deze plant komt oorspronkelijk uit Rusland en Siberië en is perfect voor het kweken in koudere klimaten. Het produceert clusters van kleine, gele bloemen en kan tot 3 meter hoog worden.

Hoe plant je de kamperfoelie?

Kamperfoelie is een snelgroeiende plant die gemakkelijk kan worden vermeerderd uit stekken. Om een ​​stek te nemen, knip je eenvoudig een stuk stengel van 2cm van een gezonde plant af. Verwijder de onderste bladeren en plant de stek in een pot gevuld met vochtige grond. Houd de grond vochtig en zet de pot op een warme, zonnige plek. Binnen een paar weken zou je wortels moeten zien ontstaan ​​en nieuwe groei verschijnen. Zodra de plant is gevestigd, kun je deze in uw tuin overplanten.

Honeysuckle geeft de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw en goed doorlatende grond. Zorg er bij het planten voor dat de wijnstokken ten minste 2,5 meter uit elkaar worden geplaatst om ruimte te maken voor groei. Eenmaal gevestigd, is kamperfoelie een zeer droogtetolerante plant.

Water geven

Kamperfoelie is een zeer droogtetolerante plant, dus het heeft niet veel water nodig als het eenmaal is gevestigd. Tijdens het eerste jaar na het planten moet je de wijnstokken echter regelmatig water geven om ze te helpen zich te vestigen. Geef de planten in droge perioden zeker een keer per week een diepe weekbeurt.

Bemesting

Honeysuckle is een snelgroeiende plant die niet veel kunstmest nodig heeft. In feite kan te veel kunstmest ervoor zorgen dat de wijnstokken minder bloemen produceren. Als je besluit de planten te bemesten, gebruik dan een uitgebalanceerde meststof en pas deze in het vroege voorjaar toe voordat de nieuwe groei begint.

Snoeien

Kamperfoelie kan op elk moment worden gesnoeid, maar het is het beste om het in de late winter of het vroege voorjaar te doen voordat de nieuwe groei begint. Om meer bloei te stimuleren, kun je tot een derde van de oudste stelen helemaal tot op de grond verwijderen. Je kunt ook langbenige of overgroeide wijnstokken terugsnoeien om ze onder controle te houden.

Oogsten

Kamperfoeliebloemen kunnen op elk moment worden geoogst, maar ze zijn het meest geurig wanneer ze voor het eerst worden geopend. Om de bloemen te oogsten, knip je ze eenvoudig van de wijnstok af met een scherp mes of een snoeischaar.

Gebruik voor kamperfoelie

Kamperfoelie kan op verschillende manieren worden gebruikt, waaronder:

 • In de tuin - Kamperfoelie is een uitstekende bodembedekker of klimplant. Het kan ook worden gebruikt om privacy toe te voegen aan de tuin of om lelijke plekken te verbergen.
 • In het landschap - Kamperfoelie kan worden gebruikt als haag, funderingsplant of accentplant in uw landschap.
 • In arrangementen - Kamperfoeliebloemen kunnen worden gebruikt in verse of gedroogde bloemstukken.
 • Als snijbloem - De geurige bloemen van kamperfoelie vormen een prachtige aanvulling op elk snijbloemarrangement.
 • Als extract - Kamperfoelie-extract kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan schoonheidsproducten, waaronder zepen, lotions en parfums.
 • Als thee - De geurige bloemen van kamperfoelie kunnen worden gebrouwen tot een heerlijke en verfrissende kruidenthee.

De ziekten en plagen van de kamperfoelie

Kamperfoelie is een zeer taaie plant en is resistent tegen de meeste ziekten en plagen. Er zijn echter een paar problemen die soms kunnen optreden, waaronder:

 • Echte meeldauw - Deze schimmelziekte kan ervoor zorgen dat de bladeren van de plant bedekt raken met een witte poederachtige substantie. Het komt het meest voor in vochtige omstandigheden.
 • Bladvlek - Deze schimmelziekte kan bruine of zwarte vlekken op de bladeren van de plant veroorzaken. Het komt het meest voor in natte omstandigheden.
 • Wortelrot - Deze schimmelziekte kan de wortels van de plant doden, waardoor deze verwelkt en sterft. Het komt het meest voor op slecht doorlatende gronden.
 • Japanse kevers - Dit ongedierte kan de bladeren van de plant beschadigen. Ze komen het meest voor in de late zomer.

Om deze problemen te voorkomen, moet je de kamperfoelie in goed doorlatende grond planten en regelmatig snoeien om een ​​goede luchtcirculatie te bevorderen. Als u problemen opmerkt, zorg er dan voor dat u deze vroegtijdig behandelt om verdere schade te voorkomen.

Kamperfoelie planten kopen

Honeysuckle is een mooie en veelzijdige plant die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Of je hem nu in je tuin kweekt of in je landschap gebruikt, deze snelgroeiende wijnstok zal zeker schoonheid en interesse toevoegen aan je huis.

Je kunt kamperfoelieplanten kopen bij de meeste tuincentra of online bij verschillende retailers. Zorg er bij het kopen van planten voor dat ze gezond zijn en vrij van plagen en ziekten.

Honeysuckle is een mooie en veelzijdige plant die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Of je hem nu in je tuin kweekt of in je landschap gebruikt, deze snelgroeiende wijnstok zal zeker schoonheid en interesse toevoegen aan je huis.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens