Clematis in de tuin

Clematis is een geslacht van bloeiende planten die behoren tot de boterbloemfamilie. De naam is afgeleid van het Griekse woord voor klimplant, klema. Clematis zijn populaire tuinplanten die worden gekweekt vanwege hun aantrekkelijke bloemen in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, roze, paars en blauw.

Er zijn ongeveer 300 soorten clematis, waarvan er vele klimmers zijn. Ze kunnen bladverliezend of groenblijvend zijn en worden vaak aangetroffen in bossen of op drassige hellingen.

Clematis

Waarom de clematis in de tuin?

De clematis is om verschillende redenen een populaire tuinplant. Ten eerste heeft ze aantrekkelijke bloemen in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, roze, paars en blauw. Ten tweede is het verkrijgbaar in zowel bladverliezende als wintergroene varianten, zodat je degene kunt kiezen die het beste bij de tuin past. Ten derde is het een klimmer, dus hij kan worden getraind om tegen muren of hekken op te groeien. Ten vierde is het gemakkelijk te onderhouden en te verzorgen - snoei gewoon regelmatig en pas op voor ziektes. Ten slotte zijn er veel verschillende soorten clematis beschikbaar, zodat je er een kunt vinden die het beste bij je past.

Clematis planten in de tuin

Bij het planten van clematis is het belangrijk om een plek te kiezen die veel zon krijgt. Ze hebben ook goed doorlatende grond nodig, dus als je tuin zwaar of kleiachtig is, kun je overwegen ze in verhoogde bedden te planten. Clematissen zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden, maar ze moeten wel regelmatig worden gesnoeid. Snoeien zorgt er niet alleen voor dat ze er netjes uitzien, maar stimuleert ook nieuwe groei en meer bloemen.

Er zijn twee hoofdvormen van snoeien: licht snoeien en hard snoeien. Licht snoeien gebeurt in het vroege voorjaar, net als de nieuwe groei begint te verschijnen. Hard snoeien gebeurt in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint.

Ziekten van de Clematis

Er zijn een paar ziekten die clematis kunnen aantasten, maar de meest voorkomende is echte meeldauw. Dit is een witte of grijze poederachtige schimmel die op de bladeren en stengels van de plant verschijnt. Het wordt meestal gezien in de late zomer of vroege herfst.

Om echte meeldauw te voorkomen, geef je de planten water aan de basis in plaats van van bovenaf en zorg je voor voldoende luchtcirculatie. Als je het wel ziet verschijnen, kun je het behandelen met een fungicide. 

Verschillende soorten clematis

Er zijn veel verschillende soorten clematis beschikbaar, maar enkele van de meest populaire zijn:

- Clematis montana: Krachtige klimplant met grote geurende bloemen.

- Clematis tangutica: Een bladverliezende klimplant met gele of oranje bloemen.

- Clematis viticella: Een bladverliezende klimplant met paarse of blauwe bloemen.

Clematis kopen

Bij het kopen van clematis is het belangrijk om een ​​gezonde plant te kiezen. Vermijd degenen met vergelende bladeren of verwelkte bloemen. Controleer ook op plagen en ziekten en zorg ervoor dat de plant voldoende wortels heeft. Clematissen zijn overal verkrijgbaar bij tuincentra en kwekerijen. De prijzen kunnen variëren, afhankelijk van de variëteit, maar je kunt verwachten dat je ongeveer  10-20 euro betaalt voor een plant van behoorlijk formaat.

Als je van de clematis in je tuin houdt, waarom zou je dan niet meer planten? Met een beetje zorg en aandacht kun je jarenlang genieten van deze prachtige planten.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens