Hortensia in de tuin

De hortensia verwijst naar een struik die inheems is in Noord-Amerika of Azië. Er zijn meer dan 23 soorten hortensia, en de meest populaire zijn de grootbladige hortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladige hortensia (Hydrangea quercifolia) en de pluimhortensia (Hydrangea paniculata).

Beide soorten hortensia kunnen in de tuin worden gekweekt, maar het is belangrijk om het juiste ras voor uw klimaat te kiezen. In warmere klimaten bloeien macrophylla-hortensia's de hele zomer, terwijl Hortensia-hortensia's in het voorjaar slechts enkele weken bloeien. In koudere klimaten bloeien beide soorten hortensia in de late zomer of vroege herfst.

De hortensia is een prachtige bloem die in veel tuinen te vinden is. Het staat bekend om zijn grote, donzige bloemen die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, waaronder blauw, roze en paars. Hortensia's zijn een geweldige aanvulling op elke tuin omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en veel kleur en schoonheid toevoegen. Als je erover denkt om een ​​hortensia aan je tuin toe te voegen, volgen hier een paar tips om je op weg te helpen.

Hortensia

Soorten hortensia

De grootbladige hortensia is waarschijnlijk het meest populaire type hortensia, vanwege de grote en opzichtige bloemhoofdjes. De bloemen van de grootbladige hortensia zijn meestal wit, maar ze kunnen ook roze of blauw zijn. De kleur van de bloemen is afhankelijk van de pH-waarde van de grond; als de grond meer alkalisch is, zullen de bloemen roze zijn en als de grond zuurder is, zullen de bloemen blauw zijn.

De eikenbladhortensia is een ander populair type hortensia. De eikenbladhortensia dankt zijn naam aan zijn bladeren, die de vorm hebben van eikenbladeren. De bloemen van de eikenbladhortensia zijn meestal wit of crèmekleurig en bloeien in het late voorjaar of de vroege zomer.

De pluimhortensia is een soort hortensia die inheems is in Azië. De pluimhortensia dankt zijn naam aan de bloemhoofdjes, die de vorm hebben van pluimen (clusters van kleine bloemen). De bloemen van de pluimhortensia zijn meestal wit, maar ze kunnen ook roze of blauw zijn. De kleur van de bloemen is afhankelijk van de pH-waarde van de grond; als de grond meer alkalisch is, zullen de bloemen roze zijn en als de grond zuurder is, zullen de bloemen blauw zijn.

De hortensia planten

De beste tijd om de hortensia te planten is in het voorjaar, na de laatste nachtvorst. Als je klaar bent om te planten, graaf dan een gat dat twee keer zo breed en diep is als de kluit van de plant. Zet de plant in het plantgat zodat de bovenkant van de kluit gelijk staat met de grond. Vul het gat met aarde en geef de plant diep water. Hortensia's groeien het liefst in de halfschaduw, maar ze zullen ook in de volle zon groeien. De ideale locatie voor beplanting is een gebied met ochtendzon en middagschaduw. Als je meer dan één hortensia plant, plaats de planten dan ongeveer 1 meter uit elkaar.

Hydrangea verzorgen en verzorgen

Hortensia's zijn relatief gemakkelijk te verzorgen. Ze groeien het liefst in vochtige, maar goed doorlatende grond. Geef de planten eenmaal per week diep water en breng een laag mulch aan rond de basis van de plant om vocht vast te houden. Hortensia's hoeven niet te worden bemest, maar als je meer bloei wilt bevorderen, kun je in het voorjaar een meststof gebruiken die is samengesteld voor bloeiende planten.

Hortensia's kunnen in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid. De beste tijd om te snoeien is net voordat de nieuwe groei begint. Om te snoeien, snij de stelen van de plant met een derde tot de helft terug.

De ziekten en plagen Hortensia

Hortensia's zijn relatief resistent tegen ziekten en plagen, maar kunnen vatbaar zijn voor schimmelziekten, zoals echte meeldauw en bladvlekkenziekte. Als je een van deze ziekten op de planten opmerkt, behandel ze dan met een fungicide volgens de instructies van de fabrikant.

De meest voorkomende plagen die hortensia's aantasten, zijn bladluizen, Japanse kevers en schildluizen. Als je een van deze plagen op de planten opmerkt, behandel ze dan met een insecticide volgens de instructies van de fabrikant.

Hortensia oogsten en gebruiken

De bloemen van de Hydrangea kunnen worden gesneden en verwerkt in verse boeketten. De beste tijd om de bloemen te snijden is wanneer ze net beginnen te openen. Om de bloemen te drogen, snij de stelen af ​​en plaats ze in een vaas met silicagel. Hang de bloemen ondersteboven op een donkere, koele plaats en laat ze twee tot drie weken drogen. Gedroogde hortensia's kunnen worden gebruikt in droogbloemarrangementen.

Hortensia kopen

Let bij het kopen van een hortensia op een plant met gezonde bladeren en stengels. Vermijd planten met verwelkte of gele bladeren, of stengels die zacht of papperig zijn. Vermijd ook planten die potgebonden zijn (wortels die uit de drainagegaten in de bodem van de pot groeien).

Hortensia's worden meestal in potten of containers verkocht. Als je een potplant koopt, zorg er dan voor dat de pot drainagegaten in de bodem heeft.

Hortensia's zijn prachtige bloemen die een geweldige aanvulling zijn op elke tuin. Met een beetje zorg en aandacht zullen ze gedijen en je jarenlang van prachtige bloemen voorzien.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens