Lavendel in de tuin

Lavendel (Lavandula) is een geweldige toevoeging aan elke tuin. Het is niet alleen mooi, maar de geur van lavendel staat bekend als ontspannend en kalmerend. Er zijn veel verschillende soorten lavendel, dus je kunt degene kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

Als je op zoek bent naar een plant die makkelijk te verzorgen is, dan is lavendel een goede keuze. Het is droogtetolerant en kan gedijen op arme gronden. Lavendel heeft ook niet veel kunstmest nodig.

Lavendel

Soorten lavendel

Er zijn veel verschillende soorten lavendel, dus je kunt degene kiezen die het beste bij de behoeften past. Enkele van de meest populaire soorten zijn:

Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) - Dit is de meest voorkomende lavendelsoort. Het heeft een sterke geur en kan worden gebruikt bij het koken.

Franse lavendel (Lavandula stoechas) - Deze variëteit heeft een zachtere geur dan Engelse lavendel. Het wordt vaak gebruikt in cosmetica en parfums.

Spaanse lavendel (Lavandula dentata) - Deze lavendel heeft een sterke, doordringende geur. Het wordt vaak gebruikt in potpourris en sachets.

Lavendel kweken

Lavendel is een relatief makkelijke plant om te kweken. Het geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond. Als de grond zwaar is, kun je de drainage verbeteren door zand of perliet toe te voegen.

Lavendel is een droogtetolerante plant, dus hij heeft niet veel water nodig. Geef het diep water, maar minder vaak. Laat de grond tussen de gietbeurten uitdrogen.

Als je in een gebied met koude winters woont, moet je je lavendelplanten tegen de kou beschermen. Je kunt dit doen door ze te mulchen met stro of dennennaalden.

Hoe plant je de lavendel?

Lavendel kan worden vermeerderd door zaad, stekken of deling. De eenvoudigste methode is om planten bij een kwekerij te kopen.

Bij het planten van lavendel, plaats de planten 45 cm uit elkaar. Als je meer dan één rij plant, plaats de rijen dan een meter uit elkaar.

Als de planten eenmaal in de grond staan, geef ze dan diep water.

Hoe verzorg en onderhoud je lavendel?

Lavendel is een relatief onderhoudsarme plant. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de lavendel:

Snoei lavendelplanten in het voorjaar. Dit zal hen helpen om voller en bossiger te worden.

Als de planten langbenig worden, kun je ze tot een derde van hun hoogte terugsnoeien.

Hoe lang gaat lavendel mee?

Lavendel is een vaste plant en komt dus jaar na jaar terug. Het kan echter niet zo lang duren in koude klimaten. In deze gevallen kun je lavendel als eenjarige plant behandelen en elk jaar opnieuw planten.

De ziekten en plagen van de lavendel

Lavendel is over het algemeen resistent tegen ziekten en plagen. Er zijn echter een paar dingen die de planten kunnen beïnvloeden. Waaronder:

Meeldauw - Deze schimmelziekte kan ervoor zorgen dat de bladeren van de lavendelplanten geel worden en afvallen. Om meeldauw te voorkomen, moet je de planten vroeg op de dag water geven, zodat de bladeren de tijd hebben om te drogen voor het vallen van de avond.

Bladluizen - Deze kleine, zachte insecten kunnen het sap uit je planten zuigen. Om van bladluizen af ​​te komen, kunt ze besproeien met water of een insectendodende zeep.

Trips - Deze kleine insecten kunnen schade aanrichten aan de bladeren van de lavendelplanten. Om trips te bestrijden kun je een insecticide gebruiken.

De lavendel oogsten en gebruiken

Lavendel kan op elk moment tijdens het groeiseizoen worden geoogst. De beste tijd om lavendel te oogsten is in de ochtend, nadat de dauw is verdampt maar voordat de hitte van de dag begint.

Om lavendel te oogsten, snijdt de stengels ongeveer 2,5 cm boven de grond. Je kunt de lavendel vervolgens voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder:

Lavendelolie maken - Lavendelolie kan worden gebruikt om het lichaam te ontspannen en de geest te kalmeren. Het kan ook worden gebruikt om insectenbeten en huidirritaties te behandelen.

Lavendel drogen - Gedroogde lavendel kan worden gebruikt in potpourri's en sachets. Het kan ook worden toegevoegd aan gebakken goederen en als decoratie worden gebruikt.

Lavendelthee maken - Lavendelthee kan worden gemaakt door gedroogde lavendel in heet water te weken. Er wordt gezegd dat deze thee een kalmerend effect heeft en kan helpen bij het verlichten van stress.

Lavendel is een veelzijdige plant die op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Met een beetje zorg en aandacht zullen je lavendelplanten gedijen en je een mooie, geurige toevoeging aan je tuin geven.

Lavendelplanten kopen

Als je geïnteresseerd bent in het kweken van lavendel, kun je planten kopen bij een kwekerij. Je kunt ook zaden kopen, maar die kunnen moeilijk ontkiemen.

Lavendelplanten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder blauw, paars, roze en wit. Je kunt ook bonte variëteiten vinden. Zoek naar een plant die gezond is en een bossige groeiwijze heeft.

Nadat je de planten hebt geselecteerd, is het tijd om ze in de tuin te verplanten. De beste tijd om lavendel te verplanten is in het voorjaar, na de laatste vorstdatum.

Zorg er bij het verplanten voor dat je een gat graaft dat twee keer zo breed is als de kluit. Dit geeft de wortels de ruimte om zich te verspreiden en zich te vestigen op hun nieuwe locatie.

Geef de planten na het verplanten diep water. Breng vervolgens een laag mulch aan om vocht vast te houden en onkruid onder controle te houden.

Als je lavendelplanten eenmaal zijn gevestigd, hebben ze heel weinig verzorging nodig. Geef ze water tijdens periodes van langdurige droogte en bemest ze in het voorjaar met een uitgebalanceerde meststof.

Anders dan dat, leun achterover en geniet van de schoonheid en geur van de lavendelplanten!

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens