Meidoorn in de tuin

Als je op zoek bent naar een struik die zowel mooi als functioneel is, hoef je niet verder te zoeken dan de meidoorn. Meidoornstruiken zijn mooie toevoegingen aan elke tuin en hun bessen zijn in de winter voedsel voor vogels. Maar voordat je een meidoorn aan de landschap toevoegt, zijn er een paar dingen die je moet weten.

Meidoorns zijn een soort roos en als zodanig hebben ze scherpe doornen. Deze doornen kunnen het moeilijk maken om ze in de tuin te bewerken, dus plant ze waar ze geen problemen veroorzaken. Meidoorns hebben ook zeer diepe wortels, dus ze zijn niet ideaal om in de buurt van funderingen of andere ondergrondse voorzieningen te planten.

De bessen van de meidoorn zijn mooi, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. De zaden in de bessen zijn giftig voor mensen, dus het is belangrijk om ze uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden. Als je van plan bent de bessen te oogsten, draag dan handschoenen en lange mouwen om jezelf tegen de doornen te beschermen.

Ondanks hun nadelen zijn meidoorns nog steeds prachtige toevoegingen aan de tuin. Hun schoonheid is onmiskenbaar en hun bessen vormen in de winter een belangrijke voedselbron voor vogels. Als je de tijd neemt om ze te leren kennen en voorzorgsmaatregelen neemt om hun gevaren te vermijden, zul je jarenlang van deze prachtige struiken kunnen genieten.

Meidoorn

Meidoornvariëteiten

Er zijn veel verschillende soorten meidoorn, dus je zult geen moeite hebben om er een te vinden die geschikt is voor de tuin. Enkele van de meest populaire zijn:

Cockspur Hawthorn (Crataegus crus-galli) - Deze variëteit wordt ongeveer 5 meter lang en heeft donkergroene bladeren. De bloemen zijn wit en verschijnen in mei. De bessen zijn rood en rijpen in september.

Engelse meidoorn (Crataegus monogyna) - Deze variëteit wordt ongeveer 9 meter lang en heeft lichtgroene bladeren. De bloemen zijn wit en verschijnen in mei. De bessen zijn rood en rijpen in september.

Washington Hawthorn (Crataegus phaenopyrum) - Deze variëteit wordt ongeveer 6 meter lang en heeft donkergroene bladeren. De bloemen zijn wit en verschijnen in mei. De bessen zijn oranjerood en rijpen in oktober.

Hoe plant je de meidoorn?

Meidoorns kunnen het beste in de lente of herfst worden geplant. Zorg ervoor dat je een locatie kiest die volle zon krijgt en goed doorlatende grond heeft. Om te planten, graaf een gat dat twee keer zo breed is als de wortels van je meidoorn. Pas de grond aan met compost of mest, vul het gat dan weer op en geef diep water.

Zodra de meidoorn is geplant, geef je deze een meststof met langzame afgifte die is ontworpen voor rozen. Je moet ook rond de basis van de plant mulchen om vocht vast te houden. Meidoorns zijn over het algemeen onderhoudsarme struiken, maar ze zullen baat hebben bij af en toe snoeien om nieuwe groei te bevorderen.

Hoe verzorg en onderhoud je Meidoorn?

Meidoorns zijn relatief onderhoudsarme struiken, maar ze zullen baat hebben bij af en toe snoeien om nieuwe groei te bevorderen. Je kunt meidoorns snoeien in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder eenvoudig dode of zieke takken en knip vervolgens de resterende takken met een derde terug.

Het is ook een goed idee om de meidoorn één keer per jaar, in het vroege voorjaar, te bemesten. Gebruik een meststof met langzame afgifte die is ontworpen voor rozen. En zorg ervoor dat je rond de basis van de plant mulcht om vocht vast te houden.

Met de juiste zorg kunnen meidoorns vele jaren leven. Ze zijn een mooie toevoeging aan elke tuin en hun bessen vormen in de winter een belangrijke voedselbron voor vogels. 

De meidoorn oogsten en gebruiken

De bessen van de meidoorn zijn mooi, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. De zaden in de bessen zijn giftig voor mensen, dus het is belangrijk om ze uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden. Als je van plan bent de bessen te oogsten, draag dan handschoenen en lange mouwen om jezelf tegen de doornen te beschermen.

Ondanks hun nadelen zijn meidoorns nog steeds prachtige toevoegingen aan de tuin. Hun schoonheid is onmiskenbaar en hun bessen vormen in de winter een belangrijke voedselbron voor vogels. Als je de tijd neemt om ze te leren kennen en voorzorgsmaatregelen neemt om hun gevaren te vermijden, zul jarenlang van deze prachtige struiken kunnen genieten.

De ziekten en plagen van de meidoorn

Meidoorns zijn over het algemeen ziekte- en plaagresistent, maar er zijn een paar problemen die kunnen optreden. Bladluizen, schubben en Japanse kevers kunnen zich allemaal voeden met de bladeren van meidoorns. Als je een van deze plagen op de struik opmerkt, kun je deze met de hand verwijderen of de plant behandelen met een insectendodende zeep.

De grootste bedreiging voor meidoorns is bacterievuur. Deze ziekte tast de bloemen, bladeren en vruchten van de struik aan, waardoor ze zwart worden en verwelken. Bacterievuur kan zich snel verspreiden, dus het is belangrijk om aangetaste takken onmiddellijk te verwijderen. Je kunt de plant ook behandelen met een fungicide om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Ondanks deze potentiële problemen zijn meidoorns nog steeds waardevolle struiken voor het landschap. Hun schoonheid is onmiskenbaar en hun bessen vormen in de winter een belangrijke voedselbron voor vogels. Dus als je op zoek bent naar een struik die zowel mooi als heilzaam is, voeg dan zeker een meidoorn toe aan de tuin.

De voordelen van meidoorn

Meidoorns zijn prachtige struiken die veel voordelen bieden voor de tuin. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en bieden in de winter voedsel en onderdak aan vogels. Hun doornen maken ze ook uitstekende toevoegingen aan heggen en privacyschermen. Dus als je op zoek bent naar een plant die zowel mooi als nuttig is, voeg dan zeker een meidoorn toe aan het landschap.

Waar koop je meidoorn?

Meidoorns kun je bij de meeste tuincentra en kwekerijen kopen. Ze zijn ook online verkrijgbaar bij veel verschillende retailers. Zorg ervoor dat je een gerenommeerde leverancier kiest die gezonde planten aanbiedt die vrij zijn van plagen en ziekten.

Wanneer je klaar bent om te planten, zorg er dan voor dat je een locatie kiest die in de volle zon staat. Meidoorns geven ook de voorkeur aan goed doorlatende grond, dus zorg ervoor dat je het plantgebied indien nodig aanpast. Nadat je een plek hebt uitgekozen, graaf je een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van je plant. Haal de plant voorzichtig uit de pot en plaats deze in het gat. aanvullen met aarde en goed water geven.

Zodra de meidoorn is geplant, moet je hem regelmatig water geven. Ze zijn relatief droogtetolerant als ze eenmaal zijn gevestigd, maar ze hebben de eerste of twee jaar extra water nodig. Je kunt ook een laag mulch rond de basis van de plant aanbrengen om vocht vast te houden.

Meidoorns zijn prachtige struiken die veel voordelen bieden voor de tuin. Dus als je op zoek bent naar een plant die zowel mooi als nuttig is, voeg dan zeker een meidoorn toe aan uw landschap.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens