Onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin hoeft niet direct te bestaan uit een bestrate tuin met een beetje groen, maar het kan net zo goed een tuin zijn met voldoende groen. De tuin zorgt voor een mooie uitstraling, maar het onderhouden hiervan heeft veel tijd en moeite nodig. Dit hangt wel weer af hoe je de tuin ontwerpt. 

Mocht je weinig tijd hebben om in de tuin te werken, maar toch een zeer mooie tuin willen, dan kun je beter een hovenier inschakelen voor het onderhoud. 

Mocht je het onderhoud toch liever zelf willen doen, dan kun je gebruik maken van de onderste tips.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Handige tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Overzicht is the key

Een van de belangrijkste dingen is overzicht houden over de tuin. Een ideale verhouding van de tuin is normaliter 1/3 verharding en 2/3 groen. Doordat je overzicht hebt, kun je eenvoudiger werkzaamheden verdelen. Je moet ook in gedachte houden dat grote planten minder tijd nodig hebben voor onderhoud dan alleen maar kleinere plantjes. Dus het kiezen van grote planten kan onderhoud besparen. 

Vaste planten

Er zijn een aantal vaste planten die jaarlijks terug komen en dus ook dezelfde onderhoud nodig hebben. Hierdoor gaat het steeds minder moeite kosten om deze onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Voor weinig onderhoud moet je herhalingsplanten kiezen in plaats van eenjarige planten. 

Vormen van groepen

Zoals hierboven al vermeld zijn grote planten eenvoudiger te onderhouden. Dit geldt eveneens voor groepen planten van dezelfde soort. Je kunt hiermee segmenten creëren van onderhoud. Maak groepen op basis van bloeitijd, sierwaarde of andere kenmerken. Een zeer mooie en geschikte plant is kattenkruid. Siergras is overigens ook zeer eenvoudig te onderhouden. 

Vermijden van sierpotten

Sierpotten zijn een mooie toevoeging aan het terras en geven ook een mooie boost aan de uitstraling van de tuin. Het nadeel is alleen dat het extra onderhoud vergt in tegenstelling tot planten die in de grond staan. Planten in potten moeten water aan gegeven worden om uitdroging te voorkomen. Je moet vaker het potgrond vervangen en je moet de plant bemesten. Het zijn werkzaamheden die vermeden kunnen worden door simpelweg niet te kiezen voor bloempotten.

Groenblijvers

Er bestaan planten en bomen die de kleur groen voortdurend behouden, zelfs in de winter. Ze laten dus ook weinig bladeren los in de winter en hoef je deze ook niet bij elkaar te vegen. Naast kleur bieden deze planten ook onderdak voor vogels. Zo is het mogelijk om een groene haag te plaatsen of gebruik te maken van een klimopplant. 

Bestrating

Je zou in eerste instantie zeggen dat bestrating helpt bij het creëren van een onderhoudsvrije tuin, maar dit is niet altijd het geval. Het kan voor zeer vervelende onderhoud zorgen, namelijk onkruid verwijderen tussen de tegels. Daarbij krijgen tegels naderhand last van groenheid en dit zorgt voor gladde tegels. Je zou dit kunnen oplossen door tegels te impregneren. Wanneer de stratenmakers de tegels erin zetten, gebruiken ze speciale voegmortel. Dit houdt het onkruid tegen en kan het niet ontpoppen tot irritatie. Het is daarentegen wel waterdoorlatend. 

Mocht je kiezen voor bestrating, zorg dan dat de tuin goed geëgaliseerd wordt om verzakkingen te voorkomen. Laat dit daarom ook doen door een grondverzet bedrijf om kwaliteit te krijgen. Verzakkingen wil je immers voorkomen. 

Grind & houtsnippers

Grind wordt normaliter gezien als een ideaal hulpmiddel bij een onderhoudsvriendelijke tuin. Het leggen kost tijd, maar als het ligt dan heeft het nauwelijks onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen is het grind te harken om te voorkomen dat het onkruid kan ontpoppen. Deze werkzaamheid kost nauwelijks moeite en tijd. Het is daarentegen gewoon waterdoorlatend en kan er voor zorgen dat het regenwater eenvoudig kan weglopen. Je zult geen last hebben van plassen water, wat bij tegels wel kan gebeuren. 

Je kunt daarnaast ook kiezen om houtsnippers door de tuin te strooien. Het bedekt de grond en voorkomt dat onkruid eenvoudig kan groeien. Normaliter wordt dit gedaan rondom bomen. 

Om alles op zijn plaats te houden kun je ook opsluitbanden plaatsen. Het is voornamelijk bedoeld om onder andere grind tegen te houden van verplaatsing en het gazon blijft zo mooi het figuur bewaren, zonder dat het uitgroeit naar het looppad. Het geeft weliswaar de lijnen aan van de tuin. 


 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens