Tuinhek en Hekwerk

Er zijn veel redenen om een tuinhek te plaatsen. Een goed gebouwd hek kan dieren buiten houden, indringers afschrikken en privacy bieden. Maar voordat je naar buiten rent en het eerste hek koopt dat in het oog springt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Met hoeveel ruimte moet je werken? Hoe hoog wil je de omheining hebben? Wat voor materialen ga je gebruiken? Dit zijn slechts enkele van de vragen die je moet beantwoorden voordat je met de bouw begint.

Tuinhek en Hekwerk

Tuinhek

Het plaatsen van een tuinhek kan een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Met een beetje planning en wat elleboogvet heb je in een mum van tijd een mooie omheining. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet en de juiste materialen kiest voor een specifieke project. 

Houten tuinhek

Een houten tuinhek is een klassieke keuze die zowel privacy als veiligheid biedt. Maar het is belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen voor een klimaat en budget. Houten tuinhekken worden doorgaans gemaakt van geïmpregneerd hout. Hierdoor wordt er een beschermende laag aangebracht over het hout om de levensduur te verhogen.

Bij het plaatsen van een houten tuinhek kun je kiezen uit diverse montage stijlen. Je kunt diverse patronen verwerken door latten te gebruiken op een bepaalde manier. Daarnaast kun je ook een kleur aanbrengen een het tuinhek. 

Ceder is een populaire optie omdat het van nature rotbestendig en insectenwerend is. Maar het kan duur zijn. Onder druk behandeld grenen is goedkoper, maar heeft niet dezelfde levensduur als cederhout. 

Metalen tuinhek

Een metalen tuinhek is zo goed als onderhoudsvrij. Dit komt doordat het tuinhek verzinkt is en daarna wordt er een poedercoating aangebracht. Hierdoor wordt roest tegen gegaan en gaat het tuinhek langer mee. Wanneer er gecoat wordt kun je direct een gewenste kleur kiezen. Zo maak je het tuinhek nog persoonlijker. 

Metaal is een materiaal dat in verschillende stijlen gesmeden kan worden. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden voor de vormen van een tuinhek. Daarnaast zijn ze ontzettend stevig. De mogelijkheid om zelf een tuinhek te ontwerpen zorgt ervoor dat het een populaire keuze is. Het biedt een moderne look met een stijlvolle uitstraling. 

PVC (kunststof) tuinhek

Het voordeel van een kunststof tuinhek is dat er nauwelijks onderhoud nodig is en dat het relatief goedkoop materiaal is. Vergeleken met de andere twee heeft het  geen last van houtrot of roest. Daar tegenover is het wel minder stevig en wordt doorgaans gezien als een tuinhek met een lagere levensduur. 

Wanneer je kiest voor kunststof pvc dan kies je doorgaans voor composiet. Het is een materiaal dat bestaat uit houtvezels en gerecycled kunststof. Composiet is verkrijgbaar in diverse kleuren en stijlen en ze kunnen ontworpen worden naar de wens van de koper. 

Kunststof tuinhekken komen dan ook vaak met een houtlook, hiermee heeft u de uitstraling van een houten tuinhek met alle voordelen van een kunststof tuinhek. Het ontworpen tuinhek lijkt doorgaans op een houten tuinhek, maar het heeft wel de kenmerken van een kunststof tuinhek. 

Hekwerk

Er zijn nog andere soorten vormen van een hekwerk. Ieder type hekwerk heeft zijn eigen kenmerken op een unieke manier. Hieronder wordt er informatie gegeven over diverse bekende hekwerken.

Gaas

Gaas is een materiaal dat bestaat uit gevlochten en gelaste metaaldraden en zeer geschikt als een praktisch hekwerk. Het is daarnaast ook zeer goedkoop en daardoor zeer populair. Het is eenvoudig om door gaas heen te kijken, maar mocht je kiezen voor gaas met meer privacy, dan kun je kiezen om klimop te laten groeien op het gaas. 

Spijlenhekwerk 

Een spijlenhekwerk bestaat uit verticale, metalen spijlen en is een van de sterkste hekwerken dat verkrijgbaar is. Je kunt doorgaans kiezen uit de stijl modern of klassiek. Moderne varianten is voornamelijk te zien bij bedrijven door de zakelijke en strakke uitstraling. De klassieke is vriendelijker en stijlvoller en deze kom je voornamelijk tegen bij particulieren. 

Spijlenhekwerk wordt voornamelijk gebruikt om terreinen te beveiligen en je ziet ook varianten waarbij een puntenkam of prikkeldraad toegepast wordt aan de bovenkant. Daarnaast steken de spijlen aan de bovenkant uit, zodat het een stuk lastiger wordt om over het hekwerk te klimmen. 

Sierhekwerk 

Wordt er gekeken naar sierhekwerk dan is het niet alleen bedoeld voor de praktische voordelen van een hekwerk, maar het zorgt ook voor een prachtig beeld als omheining van een woning. Het hekwerk is gemaakt van staal en is zeer eenvoudig bewerkbaar. Hierdoor is het mogelijk om het hekwerk naar wens te maken. 

Dubbelstaaf mat 

Het hekwerk wordt gemaakt van stalen matten die met beugels bevestigd worden aan palen. Matten zijn dunne spijlen die horizontaal en verticaal aan elkaar gelast worden. Hierdoor ontstaan er vierkanten ruimtes in de mat, genaamd mazen. Je hebt enkele en dubbele variaties. De dubbele variant is heeft kleinere mazen en dat maakt het hekwerk steviger. De Dubbelstaaf mat hekwerk wordt dan doorgaans ook veel gebruikt. Het wordt zowel zakelijk als particulier in veelvoud gebruikt. Dit komt door de praktische functies van het hekwerk. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens