Haag en Heg

De haag en heg zijn ideaal om jouw grondgebied af te schermen op een zeer natuurlijke en groene manier. Naast het afschermen kun je de tuin ook een structuur geven, door middel van afscheidingen. Je kunt namelijk met kleine haagjes een lijn maken en dan heb je verschillende paviljoentjes. Je kunt ook de haag of heg snoeien naar een gewenste vorm. 

We praten ook over een heg en haag omdat hier een verschil in zit. De haag is een vorm dat een strak beeld weergeeft. De haag wordt altijd goed bijgehouden om de vorm te behouden. De heg is meer los en hebben de vrijheid om lekker te bloeien zonder enige vorm aan te houden. De heg wordt doorgaans gezien als een afscheiding aan de buitenkant van de tuin en de haag wordt doorgaans gebruikt wanneer er echt structuur in de tuin word gecreëerd. Al worden beide termen voor beide gevallen gebruikt. 

Haag en Heg

Soorten 

Bij hagen wordt er voornamelijk onderscheidt gemaakt op de bladeren. Er zijn namelijk hagen die hun bladeren verliezen in de winter, maar ook hagen die de bladeren behouden. Bladverliezende hagen zijn onder andere de haagbeuk en meidoornhaag. Blad houdende hagen zijn onder andere taxushaag, laurierhaag of de coniferenhaag. Deze geven dus ook een groene kleur in de winter. 

Er zijn nog uitzonderingen zoals de ligusterhaag. Bij deze haag hangt het sterk af van de kracht van de winter. Bij een zachte winter behoudt het de groen van de bladeren, maar bij een strenge winter zal het de bladeren verliezen. 

Als laatste is het ook belangrijk om te kijken naar de hoogte. Dit kenmerk verschilt per haag en kan nogal doorslaggevend zijn bij de keuze. Bekijk de kenmerken goed voordat je een haag kiest. 

Planten van de haag

De haag planten hangt af van de staat van de haag. Mocht je een haag willen planten met kale wortels, dan kun je dit het beste doen rondom de herfst, maar de grond moet niet te hard zijn. Mocht je een haagplant hebben uit de pot of met een kluit, dan kun je deze het gehele jaar door planten. 

Je kunt de haag ook compleet kopen en in een keer plaatsen. Ze zijn dan al gegroeid en doorgaans ook al in de gewenste vorm gesnoeid. Het resultaat is dan ook direct zichtbaar, maar de kosten van het plaatsen zullen wel weer hoger zijn. 

Snoeien van de heg

De haag snoeien betekent de takken afknippen die te lang zijn of de verkeerde kant op groeien. Als je een haag snoeit, zorg er dan voor dat je altijd in een hoek van 45 graden snoeit, zodat de tak goed kan genezen. Let ook op dat je niet te veel snoeit, dit kan de haag beschadigen.

Snoeien is een belangrijk onderdeel om een haag gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien. Regelmatig snoeien stimuleert nieuwe groei, waardoor de haag voller en dichter kan worden. Het kan ook helpen om de vorm van de haag onder controle te houden, zodat deze niet te overgroeid raakt.

Als je niet zeker weet hoe je een haag moet snoeien, kun je altijd het beste contact opnemen met een professionele hovenier of tuinarchitect. Zij kunnen jou adviseren over de beste manier om de specifieke type haag te snoeien en kunnen je ook helpen om schade te voorkomen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens