Beschoeiing en damwanden

In Nederland zijn er zat huizen waarbij de achtertuin aan het water gelegen is. Om de afkalving van de grond te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van beschoeiing of damwanden. Tuinen worden hierdoor beschermd tegen overs, sloten, vijvers of kanalen. Beschoeiing kan ook ingezet worden als grondkering om hoogteverschillen op te vangen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een terras.      

Wanneer je een beschoeiing plaatst aan de waterkant, dan is het mogelijk om een vlonder hieraan te maken. Hierdoor creëer je extra ruimte en kun je bijvoorbeeld een terras op het water maken. 

Beschoeiing en damwanden

Het verschil 

Beschoeiing wordt toegepast voor oeverbescherming bij klein hoogteverschil, zoals bij een sloot, gracht of vijver. De schotten zijn in dit geval horizontaal vastgemaakt aan verticaal geplaatste palen.

Een damwand wordt toegepast voor oeverbescherming bij een groter hoogteverschil. Wanneer de hoogte meer is dan 1 meter, dan wordt een damwand aangeraden. Dit komt voor bij kanalen, rivieren en havens. Deze planken worden verticaal geplaatst en vastgemaakt met een mes- en groefverbinding. 

Soorten materiaal

Voorheen werd er voornamelijk gebruik gemaakt van houten materialen bij beschoeiing, maar doorgaans worden er ook materialen als kunststof, staal en beton gebruikt. Bij hout wordt er voor hardhout gekozen, omdat dit minder snel wegrot en dus een langere levensduur heeft. 

Bij damwanden wordt er doorgaans gebruik gemaakt van beton of staal. Ook hier kan er ook gekozen worden voor hout of kunststof.

Het aanleggen van een beschoeiing of damwand

Het plaatsen van een beschoeiing kan eventueel zelf gedaan worden, met name bij een klein hoogteverschil. Bij grotere hoogteverschillen raden we jou aan om dit te laten doen door een echte professional. Een beschoeiing of damwand dat niet goed geplaatst is, loopt het risico op verzakkingen. Een verzakking herstellen kost veel geld en dit wil je zien te voorkomen. 

Wanneer de plaatsing door een professional wordt gedaan, kun je ervan uitgaan dat het werk goed gebeurd en wordt er garantie gegeven. Mocht er dan iets gebeuren, dan hoef je deze kosten niet zelf te betalen. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens