Veranda

Een veranda plaatsen in de tuin biedt mogelijkheden om het gehele jaar ervan te genieten. Met name in de zomer is een veranda zeer aangenaam. Je kunt droog zitten en uit de wind en mocht de temperatuur wat dalen, dan kun je jezelf en anderen warm houden met een kacheltje of een vuurkorf. 

Een veranda wordt normaliter gebouwd aan een woning, maar het is ook mogelijk om deze te bouwen aan het tuinhuisje of aan de schuur. Het hangt af van de plaatsing en ruimte. 

Veranda

Waarom een veranda plaatsen?

Het fijne aan een veranda is voornamelijk genieten van de buitenlucht, maar toch met een dak boven je hoofd. Het geeft hierdoor een extra leefruimte om te genieten met vrienden en familie. Je kunt profiteren van vele mogelijkheden van een veranda en het zorgt doorgaans ook voor een waarde stijging van het huis.

Een ander voordeel is de extra isolatie die je kunt krijgen door een veranda te plaatsen. Doorgaans kunnen deze ook nog een scheiding krijgen door glazen deuren of wanden te plaatsen. Hierdoor wordt wind onderbroken en zorgt het minder snel voor warmteverlies. Het kan dus zorgen voor meer isolatie en uiteindelijk ook voor een energiebesparende werking. 

Waarom geen veranda plaatsen?

Het plaatsen van een veranda kent ook enkele nadelen, zoals dat het ruimte in beslag neemt van de tuin. In een kleine tuin is het vaak niet handig om een veranda te plaatsen, maar is het wel mogelijk. 

Een veranda heeft ook onderhoud nodig, met name wanneer je kiest voor een veranda van hout. Deze onderhoud is nodig om verkleuring tegen te gaan of dat het hout gaat verslijten. Mocht je liever nauwelijks onderhoud willen verrichten aan de veranda, dan raden we aan om een veranda te kiezen van een ander materiaal zoals glas, aluminium of kunststof. 

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar lichtinvallen. Een veranda zorgt doorgaans voor minder natuurlijk licht in het huis. Dit kan wel opgelost worden door glazen wanden te kiezen of voor doorzichtige dakplaten te plaatsen voor meer lichtinval. 

Soorten veranda’s 

Wanneer je gaat kijken naar een veranda, dan zul je direct merken dat er verschillende soorten zijn met ieder zijn eigen kenmerken. Je kunt kiezen voor een veranda die een geheel nieuwe leefruimte creëren aan de woning en ook kan beschouwen als aanbouw. Toch denken mensen aan een veranda als een traditionele overkapping die gevestigd wordt aan het huis. De meeste veranda’s zullen toch onderscheiden worden door de keuze van het materiaal. 

Houten veranda
De meest voorkomende is een houten veranda, doordat het een warme en tijdloze stijl heeft. Het kan doorgaans geplaatst worden bij iedere woning. Onze tip bij het kiezen van een houten veranda is het kiezen van een houtsoort die lang mee gaat en weinig onderhoud vergt. Een voorbeeld hiervan is hardhout. Het is wel belangrijk om hout te controleren op rottigheid, schimmels en dergelijke. Zodoende wordt er ook geadviseerd om de veranda eens in de twee jaar te schilderen. 

Aluminium veranda
Een veranda van aluminium heeft weinig onderhoud nodig. Daarnaast is aluminium licht en sterk en is het eenvoudig te verwerken tot een veranda. Het zal ook niet snel verkleuren, barsten of roesten. Een veranda van aluminium past doorgaans ook beter bij nieuwe huizen die een hedendaagse architectuur hebben, door hun moderne en strakke uitstraling. 

Kunststof PVC veranda
Een veranda van kunststof is voornamelijk geschikt voor mensen die een laag budget hebben. De kosten zijn namelijk zeer laag en het vergt daarbij ook weinig onderhoud. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en heeft doorgaans een houten metalen look. 

Glazen veranda
Wanneer je kiest voor een glazen veranda, dan zullen de wanden van glas bestaan. Het frame waar het glas in geplaatst wordt is doorgaans van aluminium. Je kunt met een glazen wand genieten van de tuin, maar kun je jezelf toch afscheiden van de buitenwereld. De glazenwanden zijn vaak schuifbaar waardoor het eenvoudig is om een opening te maken in de veranda, maar ook eenvoudig dicht kan maken. Daarbij blijft licht invallen en heb je geen last dat het te donker wordt. Het past bij  iedere type woning of tuin en je zult deze vorm steeds vaker tegenkomen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens