Grondwerken

De basis van veel werkzaamheden is grondwerk / verzet, zoals met het aanleggen van een nieuwe tuin of het renoveren van de tuin. De ondergrond is belangrijk bij onder andere bestrating om verzakkingen te voorkomen of om de wortels van de planten goed kunnen doorlopen in doorwortelbare grond. De grond dient namelijk voldoende voedingsstoffen hebben. Daarnaast is de grond ook belangrijk voor een goede fundering.

Van het omspitten van de tuin tot het graven van een sleuf tot het strak maken van de gehele grond. Er zijn diverse werkzaamheden (van groot tot klein) die een grondverzet bedrijf uit kan voeren. Het is mogelijk om het zelf te doen, maar hoe groter de klus, hoe verstandiger het is om een professional te nemen. Naast ervaring beschikken ze doorgaans ook over de benodigde materialen als gereedschap en machinaal goed. 

Grondwerken

Grond afgraven 

Wanneer je een nieuwe tuin wil aanleggen of nieuwe tegels wil plaatsen, dan zal de tuin van te voren leeggehaald worden. Van boomwortels tot onkruid tot oude grond wordt eruit gehaald en afgevoerd. Na het leeghalen wordt er nieuwe vruchtbare grond voor terug geplaatst en wordt het fundament gecreëerd van een nieuwe tuin. 

Grondwerken is doorgaans nodig bij diverse losse werkzaamheden. Wil je een zwembad of vijver plaatsen, dan heb je grondwerk. Wil je een nieuw gazon plaatsen, dan heb je grondwerk. Wil je een schuurtje plaatsen, dan heb je zelfs grondwerk. Voor vele werkzaamheden in de tuin dien je grondwerk voor te verrichten, voor de een kun je het zelf doen en bij ander dien je een professional in te huren. 

Grond die je zelf graaft kun je eenvoudig dumpen bij de plaatselijke milieustraat. Mocht het meer grond zijn, dan kun je ook een container huren. Mocht je kiezen voor een hovenier of grondverzet bedrijf dan zullen zij de afvoer van grond voor hun eigen rekening nemen. 

Egaliseren van de tuin

Bij grondwerken komt voornamelijk het egaliseren van de tuin naar voren. Hierdoor wordt de grond goed strak gemaakt en aangedrukt. Dit zal verzakkingen in een later stadium voorkomen. Dit is een essentiële werkzaamheid bij bestrating. Denk aan het aanleggen van een tuinpad, oprit of terras. De tegels kunnen zo rechter gelegd worden en heb je minder last van verschuivingen, verzakkingen en met het afwatering. De tuin egaliseren met grondwerk is dus ontzettend belangrijk dat dit juist wordt uitgevoerd, om een mooi resultaat te realiseren en te behouden. 

De tuin ophogen

Grondwerk is er ook voor het ophogen van de tuin. Dit kan door een verhoogt terras te willen hebben, betere afwatering te realiseren of je hebt te maken met hoogteverschillen. Daarnaast zal de tuin altijd een paar centimeter verzakken door het grondwater. Met grondwerk kun je de tuin ophogen indien nodig. Voor het ophogen van de  tuin kan divers materiaal gebruikt worden, maar doorgaans wordt er vruchtbare zand bij gedaan. 


 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens