Duizendblad in de tuin

Duizendblad (Achillea millefolium) is een bloeiende plant in de madeliefjesfamilie Asteraceae, afkomstig uit het noordelijk halfrond. Duizendblad is een kruidachtige vaste plant die doorgaans tussen de 30 en 100 cm hoog wordt, met een basale rozet van bladeren en bloemhoofdjes die in losse tuilen worden gedragen. De bladeren zijn spiraalvormig gerangschikt, gevederd en verdeeld in vele smalle segmenten. De bloemen zijn klein en worden gedragen in clusters van 5-20. Ze zijn wit of roze met een geel centrum en hebben een sterke, zoete geur. Duizendblad is gemakkelijk te kweken en te verzorgen en vormt een uitstekende aanvulling op elke tuin.

Duizendblad

Waarom het duizendblad in de tuin?

Duizendblad is om vele redenen een waardevolle plant in de tuin. Het is een winterharde plant die arme grond en droogte kan verdragen en makkelijk te verzorgen is. Duizendblad heeft ook tal van geneeskrachtige eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De bladeren en bloemen kunnen vers of gedroogd worden gebruikt en vormen een mooie aanvulling op boeketten en arrangementen.

Het duizendblad planten

Duizendblad kan zowel in de lente als in de herfst worden geplant en geeft de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk om duizendblad regelmatig water te geven, vooral tijdens periodes van droogte. Duizendblad is niet bijzonder over het bodemtype, maar doet het het beste in goed doorlatende grond.

Onderhoud en verzorging van het duizendblad

Als de duizendblad eenmaal is gevestigd, hoeft het slechts af en toe water te worden gegeven en een keer snel met een schoffel om het er netjes en opgeruimd uit te laten zien. De planten kunnen ook worden teruggesnoeid als ze te lang of te langwerpig worden. In de winter kunnen de planten tot op de grond afsterven; snij ze in het vroege voorjaar gewoon terug tot op de grond en ze zullen opnieuw groeien. Duizendblad is over het algemeen ongediertevrij, maar kan af en toe worden aangetast door bladluizen, spintmijten of ander ongedierte. Als dit gebeurt, gebruik dan organische insecticiden of zeepsprays om van het ongedierte af te komen.

Het duizendblad snoeien

Snoeien is bij duizendblad niet nodig, maar kan desgewenst wel. Deadheading (het verwijderen van vervaagde bloemen) zal meer bloemen aanmoedigen. Snoeien kan ook worden gebruikt om de planten vorm te geven of om beschadigde of zieke takken te verwijderen. Snoei licht en alleen als dat nodig is; te veel snoeien kan de plant beschadigen.

De ziekten van duizendblad

Duizendblad is vatbaar voor een aantal ziekten, waaronder echte meeldauw, bladvlekkenziekte en roest. Als je tekenen van ziekte opmerkt, onderneem dan maatregelen om deze onmiddellijk te behandelen. Verwijder dode of zieke takken en spuit met een organisch fungicide. Zorg ervoor dat je alle gevallen bladeren of vuil opruimt om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

De soorten duizendblad

Er zijn veel verschillende soorten duizendblad, maar de meest voorkomende is Achillea millefolium. Er zijn ook verschillende hybride rassen beschikbaar, zoals Achillea kellyi en Achillea ottawaensis. Vraag bij het kopen van duizendblad naar de specifieke variëteit die je wilt.

Duizendblad kopen

Duizendblad kan worden gekocht bij de meeste tuincentra of online kwekerijen. Het is verkrijgbaar in losse vorm of in verpakte trossen. Zoek bij het selecteren van duizendblad naar planten die gezond zijn en vrij zijn van schade of insectenplagen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens