Japanse hulst in de tuin

Japanse hulst is een groenblijvende struik die het hele jaar door schoonheid en interesse aan de tuin kan toevoegen. Het is een populaire keuze voor heggen en funderingsbeplantingen, en het dichte, glanzende gebladerte zorgt voor een goede privacyafscherming. Japanse hulst wordt in Noord-Amerika ook wel buxus genoemd.

Japanse hulst is zeer tolerant ten opzichte van scheren, dus het kan gemakkelijk worden gevormd tot heggen, vormsnoei of andere formele tuinontwerpen. Het is echter een langzame groeier, dus wees geduldig bij het vormgeven.

Als je op zoek bent naar een stoere, onderhoudsarme struik voor in je tuin, dan is Japanse hulst een goede keuze. Het is relatief resistent tegen ziekten en plagen en vereist niet veel zorg. Geef het elk jaar een beetje snoei om het er op zijn best uit te laten zien.

Japanse hulst

Soorten Japanse Hulst

Er zijn veel verschillende soorten Japanse hulst verkrijgbaar, dus je kunt er wel een vinden die precies bij uw tuin past. Enkele van de meest populaire soorten zijn:

Ilex crenata 'Compacta' - Dit is een compacte struik die ongeveer 1 meter lang en breed wordt. Het heeft donkergroen blad en kleine, witte bloemen in het voorjaar.

Ilex crenata 'Green Lustre' - Deze variëteit wordt ongeveer 1,80 meter lang en breed, met donkergroen blad met een glanzende glans. De bloemen zijn klein en wit en verschijnen in het voorjaar.

Ilex crenata 'Variegata' - Dit is een compacte struik die ongeveer 1 meter lang en breed wordt. Het heeft donkergroen blad met witte randen en kleine, witte bloemen in het voorjaar.

Hoe plant je de Japanse Hulst

Japanse hulst is gemakkelijk uit zaad te kweken, maar het kan enkele jaren duren voordat de zaailingen volwassen zijn. Als je een voorsprong wilt hebben op de tuin, kun je zaailingen of transplantaties kopen bij een kwekerij.

Kies bij het planten een locatie die volle zon tot halfschaduw ontvangt. Japanse hulst verdraagt ​​​​de meeste grondsoorten, maar geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond die licht zuur is.

Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep. Haal de plant voorzichtig uit de container en plaats deze in het gat. Vul het gat met aarde en geef diep water om de wortels te laten bezinken.

Hoe verzorg en onderhoud je de Japenese Hulst?

Japanse hulst is gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden. Geef het tijdens het eerste groeiseizoen regelmatig water om de wortels te helpen zich te vestigen. Daarna is het behoorlijk droogtetolerant.

Bemest Japanse hulst in het vroege voorjaar met een meststof met langzame afgifte die is samengesteld voor groenblijvende planten. In het voorjaar kun je de grond rond de struik ook nog bestrooien met compost of ander organisch materiaal.

Snoeien is de belangrijkste onderhoudstaak voor Japanse hulst. Snoei het in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de struik uit zodat licht en lucht het midden kunnen bereiken.

De ziekten en plagen Japanse hulst

Japanse hulst is over het algemeen vrij goed bestand tegen ziekten en plagen. Het kan echter vatbaar zijn voor schaalinsecten en bladvlekken. Deze problemen zijn meestal niet ernstig genoeg om chemische controle te rechtvaardigen.

Als je last heeft van plagen of ziekten, kun je deze behandelen met biologische methoden zoals tuinbouwolie of neemolie. Deze producten doden de insecten en schimmels zonder het milieu te schaden.

Oogsten en gebruiken van Japanse Hulst

Japanse hulst kan worden geoogst voor gebruik in vakantiedecoraties zoals kransen en guirlandes. De takken kunnen ook gebruikt worden in gedroogde arrangementen.

Om te oogsten, snij de takken die 15 tot 30 cm lang zijn. Strip de bladeren van de onderste helft van de tak en dompel het afgesneden uiteinde een paar seconden in kokend water. Hierdoor blijven de takken langer vers.

Japanse hulst kopen

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van Japanse hulst, kunt u deze vinden bij de meeste kwekerijen en tuincentra. U kunt het ook online bestellen bij een aantal speciaalzaken.

Let bij het kopen van Japanse hulst op een plant die gezond en ongediertevrij is. Vermijd planten met vergelende bladeren of andere tekenen van nood.

Japanse hulst is een taaie, onderhoudsarme struik die het hele jaar door schoonheid en interesse aan de tuin kan toevoegen. Met een beetje zorg zal het in de meeste tuinen gedijen en jarenlang plezier geven.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens