Petunia in de tuin

Petunia in je tuin is een prachtige toevoeging die je tuin echt kan laten knallen. Plant ze in gebieden waar ze veel zon krijgen en geef ze regelmatig water. Dood de uitgebloeide bloemen om meer bloei aan te moedigen. Met een beetje zorg heb je het hele seizoen prachtige petunia's in je tuin!

Petunia's zijn een geweldige keuze voor de tuin omdat ze in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar zijn, ze zijn gemakkelijk te onderhouden en ze voegen een vleugje kleur toe aan elk landschap. Ze zijn perfect om in containers of in de grond te planten, en ze vormen een prachtige aanvulling op elke tuin.

Bij het kiezen van petunia's voor de tuin, is het belangrijk om variëteiten te selecteren die goed passen bij de groeiomstandigheden. Als je in een gebied met hete zomers woont, kies dan voor petunia's die hittebestendig zijn. Als je in een gebied met koude winters woont, kies dan voor petunia's die vorstbestendig zijn.

Petunia's zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen in de tuin. Ten eerste hebben petunia's volle zon nodig om op hun best te bloeien, dus zorg ervoor dat je ze plant in een gebied met veel zonlicht. Ten tweede, geef ze regelmatig water en uitgebloeide bloemen om meer bloei aan te moedigen. Met een beetje zorg heb je het hele seizoen prachtige petunia's in je tuin!

Petunia

Soorten Petunia's

Petunia's zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren, maten en vormen, dus je zult zeker de perfecte variëteit voor uw tuin vinden. Enkele van de meest populaire soorten petunia's zijn:

Golfpetunia's - Deze petunia's hebben een opgaande groeiwijze en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Ze zijn perfect om in containers of als bodembedekker te planten.

Grandiflora-petunia's - Deze petunia's hebben grote, opzichtige bloemen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ze vormen een prachtige aanvulling op elke tuin.

Mini-petunia's - Deze petunia's hebben kleine bloemen en zijn perfect voor planten in containers of als bodembedekker.

Sleeppetunia's - Deze petunia's hebben een trapsgewijze groeiwijze en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ze zijn perfect om in hanging baskets te planten of als bodembedekker.

Hoe plant je de Petunia?

Petunia's zijn gemakkelijk uit zaad te kweken, maar je kunt ze ook als transplantatie kopen bij je plaatselijke kwekerij. Als je petunia's uit zaad kweekt, begin ze dan ongeveer 6-8 weken voor de laatste vorstdatum in je omgeving binnenshuis. Zaai de zaden op het oppervlak van een goed doorlatende potgrond en houd ze vochtig. Wanneer de zaailingen ongeveer 4-6 centimeter lang zijn, transplanteer ze dan in individuele potten of in de grond.

Kies bij het planten van petunia's in de grond een gebied dat volle zon krijgt en goed doorlatende grond heeft. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit en plant de petunia op dezelfde diepte als in de container. Geef de plant goed water en mulch rond de basis om vocht vast te houden.

Hoe verzorg en onderhoud je de Petunia?

Petunia's zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen in de tuin. Ten eerste hebben petunia's volle zon nodig om op hun best te bloeien, dus zorg ervoor dat je ze plant in een gebied met veel zonlicht. Ten tweede, geef ze regelmatig water en uitgebloeide bloemen om meer bloei aan te moedigen. Met een beetje zorg heb je het hele seizoen prachtige petunia's in je tuin!

Als het gaat om deadheading, is het het beste om dit regelmatig te doen om meer bloei te stimuleren. Om dood te gaan, knip je eenvoudig de uitgebloeide bloem aan de voet van de plant af. Je kunt de plant ook enkele centimeters inkorten om nieuwe groei en meer bloei aan te moedigen.

De Petunia oogsten en gebruiken

Petunia's zijn niet eetbaar, maar ze maken prachtige snijbloemen. Snijd de stelen schuin af en zet ze in een vaas met water. De bloemen blijven enkele dagen goed.

Als je petunia's kweekt vanwege hun geur, wrijf je gewoon over de bloemen tussen je vingers om hun geur vrij te geven. De geur is het sterkst in de avond en de vroege ochtend.

Als je petunia's in een container kweekt, kun je ze in de herfst naar binnen brengen om te overwinteren. Zet de potten op een zonnige plaats en geef indien nodig water om de grond vochtig maar niet drassig te houden. Snijd de planten in de herfst met de helft terug om ze de winter te helpen overleven.

De ziekten en plagen van de Petunia

Petunia's zijn over het algemeen resistent tegen ziekten en plagen, maar er zijn een paar problemen die je kunt tegenkomen. Bladluizen, witte vliegen en spintmijten zijn veelvoorkomende plagen die petunia's kunnen aanvallen. Om dit ongedierte te bestrijden, spuit ze gewoon af met een sterke stroom water of behandel ze met een insectendodende zeep.

Echte meeldauw is een veel voorkomende ziekte die petunia's kan aantasten. Deze schimmelziekte verschijnt als witte, poederachtige vlekken op de bladeren en kan er uiteindelijk voor zorgen dat de bladeren geel worden en eraf vallen. Om echte meeldauw te bestrijden, verwijder eenvoudig de aangetaste bladeren en gooit ze weg. Je kunt de plant ook behandelen met een fungicide.

De voordelen van Petunia

Petunia's zijn prachtige bloemen die kleur en geur toevoegen aan de tuin. Ze zijn ook gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor zowel ervaren tuiniers als beginners.

Naast hun schoonheid hebben petunia's ook een aantal andere voordelen. Ze trekken bijen en andere bestuivers aan, wat kan helpen om de opbrengst van andere planten in de tuin te verhogen. Ze helpen ook om erosie op hellingen en hellingen te beheersen.

Petunia's zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, van klassiek wit en roze tot levendig paars en rood. Er zijn ook een aantal verschillende soorten, waaronder dwergvariëteiten die perfect zijn voor containertuinieren. Met zoveel opties om uit te kiezen, is het gemakkelijk om de perfecte petunia voor je tuin te vinden.

Waar koop je Petunia's?

Petunia's zijn overal verkrijgbaar en zijn te vinden bij de meeste tuincentra en kwekerijen. Ze zijn ook gemakkelijk uit zaad te kweken, dus als je op zoek bent naar een bepaalde variëteit of kleur, kun je ze het beste vanaf zaad beginnen.

Als je petunia's uit zaad begint, zaai de zaden dan ongeveer zes weken voor de laatste vorstdatum in de omgeving binnenshuis. Plant de zaden in een steriele zaad-startmix en houd ze vochtig maar niet nat. De zaden zullen binnen 10-14 dagen ontkiemen.

Zodra de zaailingen twee sets echte bladeren hebben, kunnen ze worden overgeplant in individuele potten of buiten in de tuin. Als je ze in de tuin overplant, wacht dan tot alle gevaar voor vorst voorbij is.

 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens