Toscaanse jasmijn 

De zoete, jasmijnachtige geur van de Toscaanse jasmijn (Jasminumofficinale) maakt het een favoriet voor tuinen en landschappen. Deze klimplant is winterhard in USDA zones 7 tot 10 en kan in sommige gebieden als vaste plant worden gekweekt. De wijnstok groeit snel en reikt tot 20 voet hoog, met trossen witte bloemen die bloeien van de late lente tot de vroege herfst. Toscaanse jasmijn is relatief gemakkelijk te verzorgen en kan een prachtige aanvulling zijn op uw tuin.

Toscaanse jasmijn

Soorten Toscaanse Jasmijn

Er zijn verschillende soorten Toscaanse jasmijn beschikbaar, waaronder:

Grandiflorum - Dit is de meest voorkomende variëteit van Toscaanse jasmijn en heeft de grootste bloemen. Het is winterhard in de zones 7 tot 10.

Italicum - Deze variëteit is hittebestendiger dan de andere en kan worden gekweekt in de zones 8 tot 10. De bloemen zijn niet zo groot als de grandiflorum-variëteit.

Sambac - Dit is de meest koude tolerante van de Toscaanse jasmijnvariëteiten en kan worden gekweekt in de zones 6 tot 10. De bloemen zijn wit met een geel centrum en hebben een sterke geur.

De Toscaanse jasmijn planten

Kies een locatie voor uw Toscaanse jasmijn die de volle zon tot halfschaduw krijgt en goed doorlatende grond heeft. De wijnstok kan in de lente of de herfst worden geplant. Graaf voor het planten een gat dat twee keer zo breed en net zo diep is als de kluit. Plaats de kluit in het gat en vul aan met aarde, zachtjes aanstampen. Geef de wijnstok goed water na het planten.

Onderhoud en verzorging van Toscaanse jasmijn

Als je Toscaanse jasmijn eenmaal is geplant, heeft hij regelmatig water nodig, vooral wanneer hij zich voor het eerst begint te vestigen. Als het eenmaal is gevestigd, is de wijnstok behoorlijk droogtetolerant. Voed uw Toscaanse jasmijn in het voorjaar met een uitgebalanceerde meststof.

Snoei de wijnstok in de late winter tot het vroege voorjaar om hem onder controle te houden en nieuwe groei aan te moedigen. Snoei takken terug die uit de hand lopen of die andere takken kruisen. Snijd ook dode of beschadigde takken af.

De ziekten en plagen van Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn is relatief resistent tegen ziekten en plagen. Het kan echter vatbaar zijn voor wortelrot als het wordt geplant in een gebied dat te nat blijft. De wijnstok kan ook worden aangevallen door bladluizen, schubben en witte vlieg. Deze plagen kunnen worden bestreden met regelmatige toepassingen van insectendodende zeep of tuinbouwolie.

Oogsten en gebruiken van Toscaanse jasmijn

De bloemen van de Toscaanse jasmijn kunnen worden geoogst en vers of gedroogd worden gebruikt. De bladeren kunnen ook gebruikt worden om thee te zetten. Om de bloemen te drogen, verzamelt u ze 's ochtends nadat de dauw is verdampt. Bind ze in kleine bundels en hang ze ondersteboven op een koele, donkere plaats. De gedroogde bloemen behouden hun geur en kunnen gebruikt worden in potpourri of sachets.

Toscaanse jasmijn kopen

Toscaanse jasmijn is te koop bij de meeste kwekerijen en tuincentra. Het is ook online beschikbaar via een aantal bronnen. Let bij het kopen van Toscaanse jasmijn op een plant die gezond is en geen tekenen van ziekte of plagen vertoont. De plant moet actief groeien met veel nieuwe bladeren en stengels.

Het is een goed idee om de Toscaanse jasmijn in je tuin te planten om van de zoete geur te genieten. Toscaanse jasmijn is relatief gemakkelijk te verzorgen en kan een prachtige aanvulling zijn op uw tuin.

 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorie├źn
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens