Pergola in de tuin

De pergola in de tuin is een mooie aanwinst voor elke tuin. Het kan schaduw bieden op een warme dag, en het kan ook worden gebruikt om planten of wijnstokken te bevestigen die zullen groeien en schaduw bieden voor de pergola. 

De pergola is een geweldige plek om te ontspannen, een boek te lezen, te picknicken of gewoon tijd door te brengen met vrienden en familie. Het kan een geweldige aanvulling zijn op elk huis en het zal zeker waarde toevoegen aan de tuin. Als je overweegt een pergola aan de tuin toe te voegen, moet je zeker alle voordelen overwegen die het kan bieden.

Pergola

Voordelen van een pergola

De pergola is een ruimte waar je kunt zitten in de tuin, maar tegelijkertijd kan beschermen tegen de zon en wind. Het heeft een open structuur en dat is prettig voor de lichtinval. Je kunt door middel van planten de zon tegenhouden voor de ideale schuttinghoek of schuifdak. 

Hieronder geven we nog meer fijne voordelen van een pergola in de tuin:

  • Het creëren van een overgang tussen verschillende delen van de tuin. Je kunt het zien als een markering van de verbinding. 
  • Het creëren van meer hoogte en diepte van de tuin
  • Bij de standaard maten kun je een pergola bouwen, zonder dat je een vergunning nodig hebt. Mocht je twijfelen dan kun je dit altijd navragen bij de plaatselijke gemeente.

Het materiaal

De materiaalkeuze kan variëren en dus is er meer keus voor een geschikte keuze voor een pergola in de tuin. Je kunt gebruik maken van kunststof, hout, aluminium of steen. Ieder materiaal heeft zijn eigen kenmerken, uitstraling en voordelen. Het hangt voornamelijk af van de persoonlijke smaak, maar er zijn diverse mogelijkheden om een unieke pergola in de tuin te creëren. 

Ben je meer van de natuur, dan raden we een houten pergola aan. Hout is relatief goedkoop en biedt de natuurlijke uitstraling. Het is mogelijk om van houten pallets een complete pergola te bouwen. Het heeft daarbij wel wat onderhoud nodig, zoals het geven van een likje verf na de tijd.

Steen en aluminium hebben daartegen over nauwelijks tot geen onderhoud nodig en gaat lang mee. Het is duurder en moeilijker om te plaatsen, maar geeft wel een robuustere, modernere uitstraling aan de tuin. Dit geldt hetzelfde voor kunststof. Het is belangrijk om inspiratie op te doen voordat je een keuze maakt, met name op materiaalkeuze. 

Het bedekken van de pergola 

Voor het bedekken van de pergola worden doorgaans klimplanten gebruikt. Mocht je de keuze maken voor een klimplant, dan dien je wel rekening te houden met bepaalde zaken. 

Bij weinig ruimte voor het plaatsen van planten kun je kiezen voor sterke groeiers. Sterke groeiers zijn onder andere blauwe regen, kiwi’s of druiven. Ze kunnen in principe de gehele pergola bedekken. Mocht je in de winterperiode meer kleur willen geven, dan kun je kiezen voor bedekkingen die groen blijven. 

Mocht je een houten pergola in de tuin plaatsen, dan kunnen sommige klimplanten vastgroeien, met name aan de ondergrond. Denk aan klimop. Het nadeel hiervan is dat het verwijderen ontzettend lastig is en dit kan als vervelend ervaren bij het onderhouden van de pergola. Er zijn ook klimplanten die zich niet vasthouden aan de grond en deze dien je zelf vast te maken voor een mooie structuur. Denk aan klimrozen. Je kunt planten eenvoudig begeleiden door simpelweg ijzerdraad te gebruiken. Met name bij kamperfoelie, clematis of andere bloemen is dit een prachtige manier. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens