Tuinverlichting & buitenverlichting

Het toepassen van verlichting in de tuin is niet alleen een simpel detail, maar is nogal essentieel om de juiste contrasten te geven van de tuin. Een licht bepaald de kracht hoe de tuin zichtbaar wordt in het donker. Het zoeken naar de perfecte buitenverlichting is niet echt eenvoudig, maar het is echt de moeite om hier tijd in te steken. 

Tuinverlichting & buitenverlichting

Voordelen van verlichting

Voor het creëren van sfeer in de tuin, kan tuinverlichting een belangrijke sleutel in zijn. Licht zorgt voor gezelligheid en kan op een stijlvolle manier geplaatst worden. Je kunt verlichting kiezen dat persoonlijk bij je past en uiteraard ook bij de tuin. Verlichting kan zorgen voor harmonie van de tuin, door onder andere spotjes of lampen te hangen. 

Verlichting heeft naast een schitterende uitstraling ook praktische voordelen. Het brengt zicht in het donker. Het plaatsen van licht moet gedaan worden op plekken waar je veel komt en waar donkere plekken snel ontstaan. Denk aan de voor en achterdeur, oprit, tuinpaden of schuur. 

Buitenverlichting zorgt ook dat inbraken verkleint worden, omdat het licht een vervelende factor kan zijn voor de inbrekers.  Het zorgt dus ook voor meer veiligheid van jouw woning. 

Soorten verlichting

Wanneer je kiest voor buitenverlichting dan kun je kiezen voor diverse doeleinden. Iedere vorm van verlichting biedt een andere uitstraling en karakter aan de tuin. 

Paalverlichting 
Deze vorm van verlichting is zeer geschikt bij het verlichten van de bestrating van de voortuin en achtertuin. Naast dat het functioneel is, brengt het ook een bepaalde atmosfeer aan de tuin. Je kunt bij paalverlichting kiezen uit moderne stijlen, maar ook klassieke stijlen. Er is dus veel keus om de tuin te voorzien van verlichting, waarbij het direct past in de sferen van de tuin. 

Spots
Spots worden gebruikt om specifieke ruimtes te verlichten op een bepaalde manier. Je kunt spots gebruiken voor een boom, vijver of muur. Je hebt prikspots, wandspots, inbouwspots, plafondspots en grondspots. Iedere spot heeft zijn eigen kenmerken en geven ze een ander manier van licht aan de tuin of ruimte. 

Geïntegreerde verlichting
Geïntegreerde verlichting wordt doorgaans geplaatst in tegels of grind en zijn ze ook te vinden in traptreden. Deze vorm van verlichting is zeer subtiel en helpen mensen met het belopen van tuinpaden of terras. 

Wandverlichting
Wandverlichting is praktisch om licht te geven bij deuren of plaatsen waar je in het donker nog wil zitten, zoals een terras. Je kunt het ook gebruiken om minder opvallende delen meer in het licht te laten, zoals een muur of schutting. 

Tuinverlichting met een sensor
Je ziet tegenwoordig ook steeds meer verlichting in de tuin dat aan gaat op beweging. Deze beweging wordt gedetecteerd door een sensor. Hierdoor hoef je ook niet te zoeken naar een schakelaar of dergelijke. Het is ook mogelijk om verlichting in te schakelen op basis van tijd. Wanneer het donker begint te worden dan kun je inschakelen dat ze dan aan gaan. Licht overdag is namelijk overbodig. Het zorgt ervoor dat je licht alleen laat branden op het moment dat het nodig is en dat zorgt voor een milieuvriendelijke keuze. 

Type verlichtingslampen 

Er zijn diverse soorten constructies die je kunt kiezen om te plaatsen in de tuin. Daarnaast is het ook mogelijk om de type lampen te selecteren voor het licht. We zullen de type verlichting hieronder in kaart brengen. 

LED buitenverlichting 
Wanneer deze verlichting gekozen wordt, dan zul je kiezen voor het duurdere segment, maar deze type lampen gaan wel langer mee. Het heeft daarnaast ook een energiezuinige karakter en dat maakt het een ideale oplossing om de tuin op een duurzame manier te verlichten. 

Solar tuinverlichting
Het voordeel van deze type verlichting is voornamelijk dat het geen elektriciteit nodig heeft. Het slaat zonne-energie op in speciaal ontworpen batterijen. Wanneer het begint te schemeren, dan detecteren ze dat en zullen de lampen automatisch gebruik maken van de opgeladen energie voor verlichting. Het fijne aan deze lampen is voornamelijk dat het relatief goedkoop zijn en dat het milieuvriendelijk is. 

12 volt tuinverlichting
Deze type verlichting wordt veel gebruikt als laagspanning verlichting in de tuin. Door de laagspanning is het niet gevaarlijk als kinderen of huisdieren contact maken met de bedrading. Het is daarnaast ook nog eens energiezuinig. Voor het aansluiten van 12 volt verlichting dien je een stopcontact, transformator en een prikkabel te gebruiken. Het is zeer eenvoudig om het zelf te doen. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens