Aardbeien in de tuin

Als je het geluk hebt een tuin te hebben, dan is het kweken van aardbeien een geweldige manier om de ruimte optimaal te benutten. Ze zien er niet alleen geweldig uit, ze smaken ook heerlijk en zitten boordevol voedingsstoffen.

Aardbeien

Waarom zelf aardbeien kweken?

Er zijn veel redenen waarom je zelf aardbeien zou willen telen. Ten eerste kunnen in de winkel gekochte aardbeien behoorlijk duur zijn. Je eigen aardbeien kweken is een geweldige manier om ze goedkoop te krijgen, en je kunt de smaak van vers geplukte aardbeien niet verslaan. Bovendien zijn aardbeien van eigen bodem waarschijnlijk voedzamer dan in de winkel gekochte aardbeien, omdat ze niet zijn behandeld met chemicaliën of conserveermiddelen. Hierdoor heb je voor minder geld een veel betere smaak. 

Wanneer is de beste tijd om aardbeien te planten?

De beste tijd om aardbeien te planten is in het vroege voorjaar, zodra de grond ontdooit. Je moet de grond voorbereiden door wat organisch materiaal toe te voegen, zoals compost of mest. Zodra de aardbeien in de grond zitten, hebben ze regelmatig water en mulch nodig om het onkruid op afstand te houden.

Verzorging en onderhoud van de aardbei

Aardbeien zijn relatief gemakkelijk te verzorgen, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden. Ten eerste zijn ze vatbaar voor ziekten en plagen, dus het is belangrijk om ze regelmatig te controleren en actie te ondernemen als je problemen constateert. Ten tweede houden ze niet van drassig, dus zorg ervoor dat de grond niet te nat is.

Aardbeien snoeien: wanneer en hoe?

Het is belangrijk om aardbeien regelmatig te snoeien om ze gezond en productief te houden. De beste tijd om ze te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, voordat ze nieuwe groei beginnen te produceren. Snijd dode of beschadigde bladeren en stengels weg en dun eventuele overvolle gebieden uit. Dit bevordert een betere luchtcirculatie en voorkomt schimmelziekten.

Aardbeien oogsten

Aardbeien zijn meestal klaar om te oogsten van de late lente tot de vroege zomer. Om ze te plukken, draai je het fruit voorzichtig totdat het loskomt van de stengel. Pas op dat je de plant niet beschadigt, omdat dit de opbrengst zal verminderen. Eenmaal geplukt, eet je aardbeien meteen op of bewaar ze maximaal een week in de koelkast.

Aardbeienziektes

Veel voorkomende aardbeienziekten zijn grijze schimmel, echte meeldauw en anthracnose. Deze kunnen worden bestreden met fungicidensprays.

Aardbeien zijn ook vatbaar voor ongedierte, zoals slakken, bladluizen en spintmijten. De beste manier om deze te bestrijden is om te beginnen met schone planten en om alle aangetaste vruchten of bladeren te verwijderen. Je kunt ook vallen of pesticiden gebruiken, maar volg de aanwijzingen zorgvuldig op.

Koop aardbeien rechtstreeks bij de boer

Heb je geen ruimte voor een aardbeienveldje in de tuin, of wil je het hele jaar door van aardbeien genieten, dan kun je deze ook direct bij de boer kopen. Op deze manier weet je zeker dat je verse, heerlijke aardbeien krijgt die niet met chemicaliën zijn behandeld. In de meeste steden en dorpen vind je boerenmarkten, of je kunt online aardbeien kopen bij een betrouwbare bron.

Als je aardbeien koopt, zoek dan naar aardbeien die mollig en rood zijn. Vermijd gekneusde of groene vlekken, omdat deze minder rijp zijn en niet zo goed smaken. Als je de aardbeien niet meteen opeet, bewaar ze dan in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.

Met een beetje zorg en aandacht kunnen aardbeien een heerlijke en lonende toevoeging zijn aan de tuin. Dus waarom zou je ze niet eens proberen?

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens