Kalmia in de tuin

Als je op zoek bent naar een mooie, bloeiende struik om aan de tuin toe te voegen, overweeg dan Kalmia. Kalmia, ook bekend als berglaurier, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is te vinden in bossen van Maine tot Georgia. Kalmia maakt deel uit van de familie Ericaceae, waartoe ook rododendrons en azalea's behoren.

Er zijn verschillende soorten Kalmia, maar de meest voorkomende is Kalmia latifolia, oftewel de breedbladige berglaurier. Deze struik is groenblijvend, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn bladeren behoudt. Het kan 4.5 meter lang en 3 meter breed worden.

Kalmia-bloemen bloeien in de late lente of vroege zomer. De bloemen zijn meestal roze of wit en hebben een klokvormige bloei. Kalmia is een populaire plant voor huistuinen omdat het relatief gemakkelijk te verzorgen is en hertenbestendig is.

Kalmia

Soorten Kalmia

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten Kalmia. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Kalmia latifolia (breedbladige berglaurier): Dit is het meest voorkomende type Kalmia en komt oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten. Het kan 4.5 meter lang en 3 meter breed worden. De bladeren zijn donkergroen en de bloemen zijn meestal roze of wit.

Kalmia polifolia (moeraslaurier): Dit type Kalmia is inheems in Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten. Het wordt ongeveer 1 meter lang en heeft kleine, witte bloemen.

Kalmia cuneata (lepelhout): Deze Kalmia is inheems in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het wordt 2 meter lang en heeft roze of witte bloemen.

Kalmia hirsuta (harige laurier): Deze Kalmia is inheems in de Appalachen. Het wordt 1.2 meter lang en heeft kleine, witte bloemen.

Hoe plant je de Kalmia?

Bij het planten van Kalmia is het belangrijk om een ​​standplaats te kiezen met goed doorlatende grond en in halfzon tot volle schaduw. Kalmia doet het niet goed in de volle zon. De plant geeft de voorkeur aan zure grond met een pH van 5,0 tot 6,0.

Graaf bij het planten een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de plant. Plaats de plant in het gat en vul aan met aarde. Geef goed water om de plant te helpen zich te vestigen.

Kalmia is een langzaam groeiende struik, dus wees geduldig als je wacht tot hij de tuin vult. Als het eenmaal is gevestigd, is Kalmia relatief onderhoudsarm. Hij hoeft niet te worden bemest en hoeft slechts om de paar jaar te worden gesnoeid om dode of zieke takken te verwijderen.

Hoe verzorg en onderhoud je de Kalmia?

Kalmia is een onderhoudsarme plant, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om hem gezond te houden. Hier zijn een paar tips:

Regelmatig water geven: Kalmia geeft de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond. Geef de plant tijdens het groeiseizoen wekelijks water en in de winter minder water geven tot eens in de twee weken.

Bemesten: Bemest Kalmia in het vroege voorjaar met een universele meststof.

Snoeien: Snoei Kalmia in de late winter of het vroege voorjaar om dode of zieke takken te verwijderen.

De ziekten en plagen van de Kalmia

Kalmia is relatief ziekte- en plaagresistent. Het meest voorkomende probleem is echte meeldauw, die kan worden bestreden met een fungicide. Bladluizen en schildluizen kunnen ook af en toe een probleem vormen. Deze plagen kunnen worden bestreden met insectendodende zeep of tuinbouwolie.

Het is ook bekend dat herten Kalmia eten, dus als je herten in de omgeving heeft, kun je overwegen om Kalmia te planten op een locatie die voor hen niet gemakkelijk toegankelijk is.

Oogsten en gebruiken van de Kalmia

Kalmia-bloemen kunnen worden gesneden en gebruikt in verse of gedroogde arrangementen. De bladeren kunnen ook gebruikt worden in bloemstukken. Kalmia-olie, die wordt gemaakt van de bladeren en bloemen van de plant, kan worden gebruikt in parfums en zepen.

Als je op zoek bent naar een inheemse plant voor de tuin die gemakkelijk te verzorgen is en prachtige bloemen heeft, dan is Kalmia wellicht de plant voor jou.

Koop Kalmia

Kalmia is te koop bij veel tuincentra en online retailers. Zoek bij het kopen van Kalmia naar een plant die 1 meter lang is. Vermijd planten die langbenig zijn of bloemen hebben die al vervagen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens