Liguster in de tuin

Liguster is een populaire keuze voor heggen en vormsnoei, omdat het heel gemakkelijk te kweken en te vormen is. Het kan op natuurlijke wijze worden overgelaten om tot een haag te groeien, of in een formele vorm worden bijgesneden. Hoe dan ook, liguster is een uitstekende grensomheining of privacyscherm.

Als je overweegt een ligusterhaag te planten, zijn hier een paar dingen om te overwegen:

Liguster groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is tolerant voor de meeste grondsoorten, maar houdt niet van natte of drassige omstandigheden.

Liguster kan worden vermeerderd uit zaad, maar het is veel gemakkelijker om uit stekken te groeien. Stekken moeten in de late zomer of vroege herfst van halfrijp hout worden genomen.

Liguster kan erg groeikrachtig zijn, dus het is belangrijk om hem voldoende ruimte te geven om te groeien. Een enkele plant kan tot 5 m (16 ft) hoog worden en 3 m (10 ft) verspreiden.

Liguster is een relatief onderhoudsarme plant, maar moet regelmatig worden getrimd om hem in vorm te houden. Ook is hij vatbaar voor een aantal plagen en ziekten, dus het is belangrijk om je planten regelmatig te controleren en zo nodig in te grijpen.

Als je op zoek bent naar een winterharde, gemakkelijk te kweken plant die kan worden gebruikt voor heggen en vormsnoei, is liguster een uitstekende keuze. Met een beetje zorg en aandacht zal het in de meeste tuinen gedijen en jarenlang plezier geven.

Liguster

Soorten liguster

Liguster is een lid van het geslacht Ligustrum, dat ongeveer 50 soorten groenblijvende en bladverliezende heesters omvat. Het meest voorkomende type liguster dat in tuinen wordt gekweekt, is de Chinese liguster (Ligustrum sinense), een snelgroeiende, groenblijvende struik die tot 5 meter hoog kan worden.

Andere populaire soorten liguster zijn de Japanse liguster (Ligustrum japonicum), die vergelijkbaar is met de Chinese liguster maar iets kleiner, en de Europese liguster (Ligustrum vulgare), een bladverliezende struik die tot 4 meter hoog kan worden.

Hoe plant je de liguster?

Liguster kan het beste worden vermeerderd uit halfrijpe stekken die in de late zomer of vroege herfst zijn genomen. De stekken moeten ongeveer 10-15 cm lang zijn en afkomstig zijn van de groei van het huidige seizoen.

Vul een pot met bevochtigde zaadcompost of universele compost en maak een gat in het midden. Doop de basis van de stek in hormoonwortelpoeder en steek het in het gat.

Geef de pot goed water en plaats hem in een kweekbak of een afgesloten plastic zak om een ​​hoge luchtvochtigheid te behouden. Houd de compost vochtig maar niet nat en na ongeveer 6-8 weken moeten de wortels gevormd zijn en is de stek klaar om opgepot te worden.

Liguster kan ook uit zaad worden gekweekt, hoewel het veel langzamer en minder betrouwbaar is dan groeien uit stekken. Zaai de zaden in de late winter of het vroege voorjaar op het oppervlak van een bevochtigde zaadcompost. Plaats de pot in een kweekbak of een afgesloten plastic zak om een ​​hoge luchtvochtigheid te behouden en de compost vochtig maar niet nat te houden.

De zaden zouden binnen 4-6 weken moeten ontkiemen, hoewel sommige langer kunnen duren. Als ze eenmaal zijn ontkiemd, kunnen de zaailingen in potten worden overgeplant en doorgegroeid totdat ze groot genoeg zijn om op hun vaste plek uit te planten.

Hoe verzorg en onderhoud je de liguster?

Liguster is een relatief onderhoudsarme plant, maar hij moet regelmatig worden getrimd om hem in vorm te houden. Snoeien stimuleert de plant ook om nieuwe groei te produceren, waardoor de haag dicht blijft en er op zijn best uitziet.

De beste tijd om liguster te snoeien is in het late voorjaar of de vroege zomer, nadat de plant is uitgebloeid. Gebruik een scherpe snoeischaar of schaar om de heg in de gewenste vorm te knippen.

Snoeien kan ook worden gebruikt om de grootte en vorm van liguster te regelen. Hard snoeien in de late winter of het vroege voorjaar zal de plant aanmoedigen om nieuwe groei te produceren, die vervolgens naar wens kan worden gevormd.

Liguster is een langlevende plant en kan met de juiste zorg en aandacht gemakkelijk 20-30 jaar of langer meegaan.

Liguster kan moeilijk te verwijderen zijn als het eenmaal is gevestigd, omdat de wortels erg taai en vasthoudend zijn. De beste manier om liguster te verwijderen, is door hem op te graven en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van het wortelstelsel wordt verwijderd.

De ziekten en plagen in de Liguster

Liguster is gevoelig voor een aantal plagen en ziekten, dus het is belangrijk om de planten regelmatig te controleren en indien nodig actie te ondernemen.

Veel voorkomende plagen zijn bladluizen, schaalinsecten en spintmijten. Deze kunnen worden bestreden met insectendodende zeep of tuinbouwolie.

Liguster is ook vatbaar voor een aantal schimmelziekten, zoals echte meeldauw en bladvlekkenziekte. Deze kunnen worden bestreden met schimmeldodende sprays.

Liguster is een winterharde plant, maar kan worden aangetast door koud weer, vooral als de planten jong zijn of niet in goede gezondheid verkeren. Bescherm jonge planten tegen vorstschade door ze af te dekken met vlies of stro. Gevestigde planten zouden in de meeste winters goed moeten zijn, maar kunnen afsterven als de temperaturen erg laag worden.

De liguster oogsten en gebruiken

Liguster kan op verschillende manieren worden gebruikt, zowel in de tuin als in de keuken.

In de tuin kan liguster gebruikt worden als haag, border of solitair. Hij kan ook getraind worden om tegen een muur of schutting te groeien.

Liguster is ook een populaire plant voor vormsnoei, omdat het gemakkelijk kan worden bijgesneden en in verschillende vormen kan worden gevormd.
In de keuken kunnen ligusterbessen worden gebruikt om jam, gelei en siropen te maken. De bladeren kunnen ook worden gebruikt om thee te zetten.

Liguster is een veelzijdige plant die op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Met de juiste zorg en aandacht zal het in de meeste tuinen gedijen en jarenlang plezier geven.

Liguster kopen

Als je overweegt om liguster aan uw tuin toe te voegen, zijn er een paar dingen die u moet overwegen voordat u koopt.

Let bij het kopen van liguster op planten die gezond zijn en vrij van plagen en ziekten. Vermijd planten met gele of verwelkte bladeren, omdat dit tekenen van stress kunnen zijn.

Liguster is verkrijgbaar bij de meeste tuincentra en kwekerijen. Het kan ook online worden gekocht bij een aantal gespecialiseerde leveranciers.

Zorg er bij het kopen van ligusterplanten voor dat je een variëteit kiest die geschikt is voor de tuin. Als je niet zeker weet welke variëteit je moet kiezen, vraag dan advies aan een deskundige medewerker.

Ligusterplanten zijn over het algemeen zeer winterhard en gemakkelijk te verzorgen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je ze plant.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens