Kattenkruid in de tuin

Als je een kattenliefhebber bent, heb je misschien overwogen om kattenkruid in je tuin te planten. Catnip is een lid van de muntfamilie en de Latijnse naam is Nepeta cataria. De plant komt oorspronkelijk uit Europa en Azië en is geïntroduceerd in Noord-Amerika. Catnip groeit het beste in de volle zon, maar verdraagt ​​halfschaduw. Het is een relatief onderhoudsarme plant en is droogtetolerant als hij eenmaal is gevestigd.

Als je overweegt kattenkruid te planten, is het belangrijk om te weten dat de plant invasief kan zijn. Kattenkruid verspreidt zich snel door zaad en kan snel een deel van uw tuin overnemen als het niet wordt gecontroleerd. Als je kattenkruid wilt kweken, maar je zorgen maakt over de verspreiding ervan, kun je het in een container planten. Dit zal helpen om de plant in bedwang te houden en te voorkomen dat deze zich buiten uw tuin verspreidt.

Kattenkruid is een populair kruid onder kattenbezitters en met een goede reden. Katten houden van de geur van kattenkruid en velen zullen erin rollen, erop kauwen en zelfs opeten. Kattenkruid is volkomen veilig voor katten en kan ze urenlang speelplezier bezorgen. Als je een buitenkat hebt, kan het planten van kattenkruid in je tuin helpen om ze bezig te houden en uit de problemen te houden.

Kattenkruid

Soorten kattenkruid

Er zijn twee hoofdsoorten kattenkruid: Nepeta cataria en Nepeta nepetella. Beide planten bevatten de chemische verbinding nepetalacton, wat ze aantrekkelijk maakt voor katten. Er zijn echter enkele verschillen tussen de twee soorten kattenkruid.

Nepeta cataria, ook wel bekend als gewone kattenkruid, is het meer algemeen beschikbare type kattenkruid. Het is gemakkelijk te kweken en is meestal het type kattenkruid dat in winkels wordt verkocht. Nepeta nepetella, ook wel bekend als Italiaans of Romeins kattenkruid, komt minder vaak voor, maar is te vinden in sommige speciaalzaken.

Van Italiaans kattenkruid wordt gezegd dat het krachtiger is dan gewoon kattenkruid en sommige katten geven er misschien de voorkeur aan. Beide soorten kattenkruid hebben echter een vergelijkbaar effect op de meeste katten.

Hoe plant je de kattenkruid?

Catnip kan in de lente of herfst worden geplant. Als je kattenkruid uit zaad plant, begin de zaden dan ongeveer zes weken voor de laatste vorstdatum in je omgeving binnenshuis. Zodra de zaailingen ongeveer 10 centimeter lang zijn, kunnen ze in de tuin worden getransplanteerd.

Hoe verzorg en onderhoud je het kattenkruid?

Catnip is een winterharde plant en heeft niet veel verzorging nodig. Als het eenmaal is gevestigd, zal het perioden van droogte tolereren. De plant zal echter meer bladeren produceren als deze regelmatig wordt bewaterd.

Om te voorkomen dat je kattenkruidplant te groot wordt, kun je hem in de herfst of het vroege voorjaar terugsnoeien. Dit zal ook helpen om te voorkomen dat de plant zich te veel verspreidt.

Hoe lang gaat kattenkruid mee?

Kattenkruid gaat meestal twee tot drie jaar mee voordat het moet worden vervangen. Na een paar jaar wordt de plant houtachtig en minder aantrekkelijk voor katten.

De ziekten en plagen bij de kattenkruid

Kattenkruid is over het algemeen een gezonde plant en is niet vatbaar voor veel ziekten of plagen. In vochtige omstandigheden kan de plant echter worden aangetast door echte meeldauw. Deze ziekte verschijnt als wit of grijsachtig poeder op de bladeren van de plant.

Echte meeldauw kan worden bestreden met een fungicide. Als de kattenkruidplant is aangetast door echte meeldauw, moet u alle aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen.

Bladluizen kunnen ook een probleem zijn voor kattenkruidplanten. Bladluizen zijn kleine, peervormige insecten die het sap van planten opzuigen. Ze kunnen ervoor zorgen dat de bladeren van de plant gaan krullen en vervormen.

Bladluizen kunnen worden bestreden met insectendodende zeep of door lieveheersbeestjes in de tuin los te laten. Lieveheersbeestjes zijn natuurlijke vijanden van bladluizen en helpen hun populatie onder controle te houden.

Het oogsten en gebruiken van de kattenkruid

Catnip kan op elk moment tijdens het groeiseizoen worden geoogst. De bladeren en stengels van de plant kunnen worden gesneden en vers of gedroogd worden gebruikt.

Als je kattenkruid aan het drogen bent, hang de stelen dan ondersteboven op een koele, donkere plaats. Zodra de bladeren droog zijn, kunnen ze worden geplet en bewaard in een luchtdichte container.

Kattenkruid kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het kan worden gebrouwen in een thee of worden toegevoegd aan zelfgemaakte potpourri. De gedroogde bladeren kunnen ook in een zakje worden gedaan en in het beddengoed van de kat worden gelegd.

Catnip is een veilige en niet-giftige plant die je kat urenlang plezier kan bezorgen. Als je een buitenkat hebt, kan het planten van kattenkruid in je tuin helpen om ze bezig te houden en uit de problemen te houden.

Koop kattenkruid

Als je je kat wat kattenkruid wilt geven, maar het niet zelf wilt kweken, kun je het online of in een dierenwinkel kopen. Catnip wordt meestal verkocht in kleine pakjes of als losse bladeren.

Zoek bij het kopen van kattenkruid naar een product dat biologisch is en vrij van pesticiden. Zorg er ook voor dat de bladeren vers zijn en niet lang op een plank hebben gelegen.

Als je niet zeker weet hoe je kat zal reageren op kattenkruid, kun je het beste met een kleine hoeveelheid beginnen. Observeer het gedrag van de kat nadat ze aan de plant zijn blootgesteld en verhoog de hoeveelheid geleidelijk als ze ervan lijkt te genieten.

Kattenkruid is een ongevaarlijke plant die je kat urenlang plezier kan bezorgen. Als je je kattenvriend iets speciaals wilt geven, overweeg dan om kattenkruid in je tuin te kweken

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens