De tuin winterklaar maken

De tuin bloeit in de lente helemaal open en in de herfst verdwijnt de kleurrijke tuin in een tuin met sombere kleuren. Dan weet je ook direct dat de winter gaat beginnen. In de winter zelf hoeft er weinig onderhouden geworden, maar je wilt wel de tuin winterklaar maken. 

Om de tuin weer te laten schitteren in de lente en de zomer dienen er een aantal voorbereiden getroffen te worden. Het kost doorgaans weinig tijd, maar het moet wel even gebeuren. Je kunt ook de werkzaamheden eenvoudig laten uitvoeren door een hovenier en dan weet je zeker dat de werkzaamheden fatsoenlijk zijn uitgevoerd. 

De tuin winterklaar maken

Wanneer moet de tuin winterklaar gemaakt worden?

Volgens de specialisten wordt de tuin rondom oktober winterklaar gemaakt. De grond is dan nog relatief zacht en hierdoor eenvoudiger bewerkbaar. Het kan ook in de maand november gedaan worden, maar dan zullen de werkzaamheden iets wat moeizamer uit te voeren zijn. In december is het vaak onbegonnen werk dus wees er op tijd bij of neem op tijd contact met de hovenier. 

Werkzaamheden

  • Onderhouden van de graszoden in de tuin
  • Te grote planten in de tuin is niet altijd ideaal. Een hovenier kan dit oplossen door grote planten te scheuren in twee kleinere planten. Een plant blijft staan en de andere wordt ergens anders gepoot. 
  • Planten die niet tegen vorst kunnen dienen extra bescherming te krijgen. Als ze dat niet hebben, dan  zullen ze dood gaan door de vorst en in de lente niet meer bloeien. 
  • Bladeren die gevallen zijn van de boom kunnen normaliter blijven liggen, maar het kan voorkomen dat de bladeren schimmels en ziektes bevatten. Dit wil je niet hebben in de tuin en kun je het beste de bladeren verwijderen. 
  • Als het winter is, komen ook de vogelhuisjes weer nadrukkelijk naar voren. Deze dienen wel gecontroleerd te worden, omdat vogeltjes er veel gebruik van maken en dan wil je ook dat het vogelhuisje kwalitatief in orde zijn. 
  • Planten, bomen, heggen moeten af en toe gesnoeid worden. Dit verschilt wel per plant. Normaliter wordt dit in het voorjaar gedaan, maar er zijn uitzonderingen waarbij een plant twee keer per jaar gesnoeid moet worden. 
  • Sommige planten als narcissen, tulpen, hyacinten en dergelijke worden gepoot in het najaar en bloeien uit in het voorjaar. Deze bloembollen kunnen ook niet in het voorjaar gepoot worden, want dan bloeien ze te laat uit. 

      

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens