Tuin egaliseren

Het komt vaker voor dat je wijzigingen gaat aanbrengen aan de tuin. Vaak voordat je grote wijzigingen gaat doen is het verstandig om de tuin te egaliseren. De tuin egaliseren betekend simpelweg de grond zo egaal mogelijk te maken. Met name het plaatsen van tegels is het egaal maken van de grond zeer belangrijk om verzakkingen tegen te gaan. 

Bij de tuin egaliseren wordt een gedeelte van de tuin leeggehaald, omgespit om alle begroeiing te verwijderen, gevuld en egaal gemaakt. Het is vaak een hele klus en daarom wordt er vaak een grondverzetsbedrijf of hovenier ingeschakeld.   

Tuin egaliseren

Waarom de tuin egaliseren

De voornaamste reden is verzakkingen. Dit komt voornamelijk voor bij tegels van de straat of van het terras. Daarnaast wordt bij het aanleggen van een tuin de grond volledig geëgaliseerd. Hierdoor ontstaat er een fijn strakke en vlakke tuin waar dan nieuwe planten en graszoden worden geplaatst. 

Tuin egaliseren wordt voornamelijk gedaan bij:

  • Tuinrenovatie
  • Nieuwe tuin aanleggen
  • Terras 
  • Tegels of grind
  • Graszoden
  • Oprit

Egaliseren bij tegels

De tuin egaliseren is noodzakelijk wanneer er nieuwe tegels in de tuin wordt gelegd. Tegels blijven hierdoor langer recht en vlak. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de afwatering. Het is handig zodat het water eenvoudiger weg kan lopen. Het is verstandig om dit te laten doen door een echte vakman. 

Egaliseren bij graszoden

De tuin egaliseren is bij graszoden wederom belangrijk. Het gazon dient evenals tegels een lange tijd recht en vlak te liggen. Vergeleken met tegels hoeft het minder nauwkeurig. Mocht het gazon wat verzakken, dan kun je dit eenvoudig oplossen door wat zand te plaatsen onder de graszoden. Wederom is het verstandig om dit te laten doen door een echte vakman. 

Kosten tuin egaliseren

De kosten hangt wederom af van de grootte, de voorbereiding en het resultaat. Er is namelijk verschil in het egaliseren van grond voor tegels of graszoden. Het hangt ook af of machines en andere materialen eenvoudig de tuin kan bereiken. Evenals de hoeveelheid afval dat afgevoerd dient te worden. Er zijn diverse factoren die allemaal invloed hebben op de tuin. 

Tuinman-hovenier kan wel een indicatie geven van de gemiddelde kosten van tuin egalisatie. 
Oppervlakte             Gemiddelde kosten
0 – 50m2                   2 tot 3 euro per m2
50 – 100m2               1 Tot 2 euro per m2
100 – 250m2             1 euro per m2
>250m2                     0.50 euro

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens