Kosten hovenier

De kosten die je hebt bij het inhuren van een hovenier zijn zeer variabel. Als eerst is iedere tuin uniek en heeft iedere klant eigen wensen. Het is lastig om een inzicht vast te stellen dat ook klopt voor iedereen. Een bekwame hovenier zal ieder project apart behandelen op basis van tuinkenmerken en werkzaamheden en zal een voorstel op maat geven. Om een beter beeld te krijgen van de kosten, kun je bij diverse hoveniers een offerte aanvragen. Dan zul je direct een indicatie hebben van de verwachte kosten. Zo weet je ook direct of je een redelijke prijs betaald en heb je een overzicht van de hovenier kosten. 

Lees hier meer over vergelijken.

Hieronder geven we een indicatie van kosten en deze is gebaseerd op kosten van diverse hoveniersbedrijven. We hebben steekproefgewijs diverse offertes aangevraagd en hieruit een indicatie gemaakt voor een aantal werkzaamheden. 

Kosten hovenier

Kosten tuinontwerp

Bij het ontwerpen van een tuin, wordt er doorgaans gewerkt met voorop gestelde tuinen. De hovenier kosten die we kunnen geven is bij het ontwerpen van de tuin bedraagt €250 tot €500. Het kan variëren door de grootte en de complexiteit van de tuin. Wanneer het gaat om grotere tuinen, zal er een extra prijs per vierkante meter gerekend worden. In de meeste gevallen wordt er pas geteld vanaf de 250 – 300 m2. 

Kosten tuinaanleg

De kosten die de hovenier vraagt bij het aanleg is zeer verschillend. Het hangt sterk af van de materialen en onderdelen van de tuin. Je zou voor standaard werkzaamheden rond de 50 tot 100 per vierkante meter moeten rekenen voor tuinaanleg. Deze kosten kan door de hovenier nog aanpassen, wanneer er speciale elementen als een fontein of verlichting, zal de prijs oplopen. 
Doorgaans worden de hovenier kosten van te voren vast gesteld. 

Kosten onderhoud

Bij veel hoveniers zijn er onderhoudspakketten te vinden. Binnen een bepaalde prijs zullen werkzaamheden te vinden zijn. Bij het kiezen van dat pakket, zal de hovenier ook alleen die werkzaamheden uitvoeren. Je kunt per uur betalen, maar ook per week of maand, aan de hand van onderhoudscontracten. 

Kosten bestratingen 

De bestrating is doorgaans een apart onderdeel van de tuinaanleg. Het is mogelijk dat het gedaan moet worden door een stratenmaker of grondverzetsbedrijf. Kosten hangt af aan de kwaliteit tegels, maar de kosten van de stratenmaker hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de kosten

 • Stratenmaker              30 euro per uur
 • Bestraten                    20 tot 50 euro per m²
 • Zand ophogen            40 euro per m³
 • Betonbanden              2 tot 4 euro per meter

Overzicht kosten tegels

 • Koppelstones              10 tot 20 euro
 • Betonbestrating           10 tot 30 euro
 • Flagstones                   20 tot 35 euro
 • Waaltjes                       25 tot 40 euro
 • Natuursteen                 25 tot 55 euro

Besparen op hovenier kosten?

Het is mogelijk om te besparen op de kosten van de hovenier. Als eerste is het vergelijken een handig hulpmiddel om mee te beginnen. De volgende tips helpen ook: 

 • Doe zelf al een aantal voorbereidingen zoals het verwijderen van de oude tuin. Het kost aardig wat tijd, maar het werk is niet moeilijk en kunt aanzienlijk wat geld op besparen. 
 • Gras is doorgaans het goedkoopste oppervlak. Dit komt omdat het weinig moeite en tijd kost om het te onderhouden. Je zult het alleen moeten grasmaaien, maar dat is voor vele niet zo heel erg. 
 • Veel hoveniers hebben standaard ontwerpen liggen. Dit kan aardig schelen op kosten van de hovenier. Het geeft vaak al een globaal beeld en je kunt dan nog de tuin wensen doorgeven die je in gedachte had. 
 • Koop planten die jong zijn en nog moeten groeien. Deze planten zijn een stuk voordeliger dan  volgroeide planten.
 • Kies plantensoorten die niet zeer exclusief zijn. Er zijn voldoende standaard planten die een zeer mooie uitstraling hebben. Wees creatief in het ontwerp en je tuin wordt nog steeds bijzonder. 
 • Grind is normaliter goedkoper dan stenen te leggen als bestrating. Daarnaast is het bestraten met grind veel eenvoudiger.
   
Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens