Hulst in de tuin

Hulst is een prachtige groenblijvende struik die een prachtige aanvulling kan zijn op elke tuin. Hoewel hulst vaak wordt geassocieerd met Kerstmis, kan het op elk moment van het jaar worden geplant. Hulst is gemakkelijk te verzorgen en kan zowel op zonnige als schaduwrijke plaatsen gedijen. Zorg er bij het planten van hulst voor dat je een plek kiest met goed doorlatende grond. Holly geeft ook de voorkeur aan zure grond, dus als je grond alkalisch is, moet je deze mogelijk aanpassen voordat je gaat planten.

Hulst

Waarom de hulst in de tuin?

Hulst is een uitstekende plant voor een tuin omdat het het hele jaar door interesse biedt. In het voorjaar en de zomer zal hulst kleine witte bloemen produceren die worden gevolgd door felrode bessen. De bessen zijn een favoriete voedselbron voor vogels, dus het planten van hulst in uw tuin kan dieren in het wild aantrekken. Hulst is ook een geweldige plant voor privacyschermen of heggen. Wanneer het niet wordt gesnoeid, kan hulst tot 6 meter lang en 3 meter breed worden.

Soorten hulst

Er zijn veel verschillende soorten hulst om uit te kiezen, dus je kunt er een vinden die perfect is voor uw tuin. Een van de meest populaire soorten hulst is Engelse hulst (Ilex aquifolium). Dit type hulst kan tot 12 meter lang worden en heeft donkergroene bladeren met scherpe stekels. Engelse hulst is ook een van de meest winterharde soorten hulst, dus het kan in tuinen in koudere klimaten worden geplant.

Als je op zoek bent naar een kleinere soort hulst, is Amerikaanse hulst (Ilex opaca) wellicht een goede optie. Dit type hulst wordt slechts 8 meter lang en heeft kleinere bladeren dan Engelse hulst. Amerikaanse hulst is ook toleranter voor schaduwrijke locaties dan andere soorten hulst.

Hoe plant je de hulst?

Bij het planten van hulst is het belangrijk om een ​​standplaats te kiezen met goed doorlatende grond. Holly geeft ook de voorkeur aan zure grond, dus als je grond alkalisch is, moet je deze mogelijk aanpassen voordat je gaat planten. Je kunt hulst op elk moment van het jaar planten, maar de beste tijd om te planten is in de lente of herfst.

Als je klaar bent om te planten, graaf dan een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de hulst. Plaats de hulst in het gat en vul aan met aarde. Geef de hulst diep water na het planten.

Hoe verzorg en onderhoud je de Hulst?

Hulst is een onderhoudsarme plant die niet veel verzorging nodig heeft. Holly geeft de voorkeur aan zure grond, dus het kan zijn dat je je grond moet aanpassen met compost of veenmos als het alkalisch is. Hulst moet ook regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens het eerste jaar na het planten. Eenmaal gevestigd, is hulst droogtetolerant en hoeft het niet zo vaak te worden bewaterd.

Hulst kan in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid. Als je hulst kweekt voor privacyscreening of heggen, moet je hem regelmatig snoeien om hem onder controle te houden. Zorg er bij het snoeien voor dat je de takken terugsnoeit tot gezonde knoppen.

De ziekten en plagen van de hulst

Hulst is over het algemeen resistent tegen ziekten en plagen, maar er zijn er een paar die de plant kunnen aantasten. Echte meeldauw is een schimmelziekte die ervoor kan zorgen dat de bladeren van hulst wit of bruin worden. Als echte meeldauw onbehandeld blijft, kunnen de bladeren van de plant vallen. Om echte meeldauw te voorkomen, water hulst aan de voet van de plant en voorkom dat de bladeren nat worden.

Hulstmineermot is een soort insect dat bruine of gele tunnels kan vormen op de bladeren van hulst. Deze schade kan ervoor zorgen dat de bladeren er rafelig uitzien en ze uiteindelijk kunnen doden. Om hulstbladmijnwerker te voorkomen, verwijdert de aangetaste bladeren van de plant en vernietig je ze.

Hulst is ook vatbaar voor een ziekte die Phytophthora-wortelrot wordt genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de wortels van hulst aantast. Symptomen van Phytophthora-wortelrot zijn onder meer vergeling van bladeren, groeiachterstand en verwelking. Indien onbehandeld, kan deze ziekte hulst doden. Om Phytophthora-wortelrot te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat hulst in goed doorlatende grond wordt geplant. Als de plant tekenen van de ziekte vertoont, verwijder hem dan uit de tuin en vernietig hem.

De hulst oogsten en gebruiken

Hulst kan worden geoogst voor gebruik in kransen, slingers en andere decoraties voor de feestdagen. De beste tijd om hulst te oogsten is in de herfst nadat de bessen zijn gerijpt. Om hulst te oogsten, snijdt u takken van de plant met een snoeischaar. Zorg ervoor dat je de takken terugsnoeit tot gezonde toppen, zodat de plant blijft groeien.

Hulst kan ook gebruikt worden in gedroogde arrangementen. Om hulst te drogen, snij de takken van de plant en verwijder de bladeren. Hang de takken enkele weken ondersteboven op een donkere, droge plek. Als de hulst eenmaal droog is, kan deze worden gebruikt in gedroogde arrangementen of kransen.

Hulstbessen zijn giftig voor mens en dier en mogen daarom niet worden gegeten. Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, kun je ze het beste uit de buurt van hulstplanten houden.

Hulstplanten kopen

Hulst kan worden gekocht bij kwekerijen en tuincentra. Zorg er bij het kopen van hulst voor dat je een plant kiest die geschikt is voor uw klimaat en groeiomstandigheden. Hulst is verkrijgbaar in zowel bladverliezende als wintergroene varianten.

Hulst kan ook worden vermeerderd uit stekken. Om stekken te nemen, snij je in het late voorjaar of de vroege zomer takken van de plant. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stek en dompel het afgesneden uiteinde in wortelhormoon. Steek de stek in een pot gevuld met bevochtigde potgrond. Zet de pot op een warme, zonnige plek en geef regelmatig water. De stekken zouden binnen enkele weken moeten wortelen. Als ze eenmaal geworteld zijn, kunnen ze in de tuin worden getransplanteerd.

Hulst is een prachtige plant die voor een feestelijke sfeer in huis kan zorgen. Met een beetje zorg zal hulst jarenlang in de tuin gedijen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens