Geraniums in de tuin

De Geranium (Geranium spp.), Is een geslacht van bloeiende planten in de familie Geraniaceae. Het bevat ongeveer 210 soorten vaste planten, sempervivents en eenjarigen. De algemene naam "geranium" wordt vaak aan alle leden van het geslacht gegeven, maar deze term wordt ook gebruikt voor een specifiek lid van het geslacht, Pelargonium graveolens. De term "geranium" is afgeleid van het Griekse geranós of geránios, wat 'kraan' betekent. De geslachtsnaam is afgeleid van Gerar, een Fenicische stad waar voor het eerst pelargoniums werden gekweekt.

De Geranium in de tuin is een prachtige bloem die elke ruimte kleur en leven kan geven. Het is een veelzijdige bloem die kan worden gebruikt in tuinen, containers of als kamerplant. Geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren die elke ruimte kunnen opfleuren.

Als je op zoek bent naar een bloem die gemakkelijk te verzorgen is en kleur en leven toevoegt aan je ruimte, dan is de Geranium de perfecte keuze.

Geraniums

Soorten geraniums

Zonale geraniums (Pelargonium x hortorum)
De zonale geranium is het meest populaire type geranium en is perfect voor gebruik in tuinen, containers of als kamerplant. Zonale geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren die elke ruimte kunnen opfleuren.

Klimopgeraniums (Pelargonium peltatum) 
De klimopgeranium is een mooie, hangende geraniumsoort die perfect is voor gebruik in hanging baskets of als bodembedekker. Klimopgeraniums zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren die elke ruimte kunnen opfleuren.

Geurende geraniums (Pelargonium spp.) 
De geurende geranium is een soort geranium die bekend staat om zijn geurige bladeren. Geurende geraniums zijn perfect voor gebruik in tuinen of als kamerplanten, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren die elke ruimte kunnen opfleuren.

Martha Washington Geraniums (Pelargonium domesticum) 
De Martha Washington geranium is een mooie, ouderwetse soort geranium die perfect is voor gebruik in tuinen of als kamerplant. Martha Washington-geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren die elke ruimte kunnen opfleuren.

Regal Geraniums (Pelargonium x domesticum) 
De vorstelijke geranium is een mooie, statige geraniumsoort die perfect geschikt is voor gebruik in tuinen of als kamerplant. Regal geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren die elke ruimte kunnen opfleuren.

Geraniums planten

Bij het aanleggen van een tuin is het belangrijk om de juiste planten te kiezen en vooruit te plannen. Als je niet zeker weet welke planten je moet kiezen, zijn er online en in winkels veel bronnen beschikbaar die je kunnen helpen. Het is ook belangrijk om uw tuinruimte zo te plannen dat je er het beste van kunt maken.

Bij het aanleggen van een tuin is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. Niet alle planten zijn geschikt voor elk klimaat, dus zorg ervoor dat je planten kiest die het goed doen in jouw omgeving. Informatie over welke planten het meest geschikt zijn voor jouw omgeving vind je online of in winkels.

Het is ook belangrijk om de tuinruimte zo te plannen dat je er het beste van kunt maken. Houd rekening met de grootte van jouw tuin en hoeveel zonlicht of schaduw elk gebied ontvangt. Vooruit plannen helpt ervoor te zorgen dat jouw tuin zowel mooi als functioneel is.

Onderhoud en verzorging 

Geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben weinig onderhoud nodig. Ze moeten in goed doorlatende grond worden geplant en op een locatie worden bewaard die in de volle zon staat. Geef de geraniums regelmatig water en bemest ze één keer per maand. Om je geraniums er op hun best uit te laten zien, moet je de bloemen regelmatig laten onthoofden.

Bij het verzorgen van een geranium is het belangrijk om deze in goed doorlatende grond te planten en op een plek te houden die volle zon krijgt. Geef de geranium regelmatig water en bemest hem één keer per maand. Om je geranium er op zijn best uit te laten zien, moet je de bloemen regelmatig onthoofden.

Geraniums snoeien

Om je geraniums er op hun best uit te laten zien, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. Snoeien stimuleert nieuwe groei en houdt de plant netjes. Om een geranium te snoeien, snijd de stengel ongeveer 2,5 cm van de grondlijn af. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar om beschadiging van de plant te voorkomen.

Geraniumziekten

Geraniums zijn vatbaar voor een aantal ziekten, waaronder wortelrot, meeldauw en roest. Deze ziekten kunnen worden voorkomen door geraniums in goed doorlatende grond te planten en ze op een plaats in de volle zon te houden. Geef geraniums regelmatig water en bemest ze één keer per maand. Om je geraniums er op hun best uit te laten zien, moet je de bloemen regelmatig laten onthoofden.

Geraniums zijn ook vatbaar voor ongedierte, zoals bladluizen, mijten en witte vlieg. Dit ongedierte kan worden bestreden door planten te besproeien met water of een insecten dodende zeep. Je kunt ook nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, in de tuin introduceren om ongedierte te bestrijden.

Geraniums kopen

Bij het kopen van een geranium is het belangrijk om een gezonde plant te kiezen. Zorg ervoor dat je de plant inspecteert op tekenen van plagen of ziekten. Vermijd het kopen van een plant die wortelgebonden is of vergelende bladeren heeft. Het is ook belangrijk om een plant te kiezen die de juiste maat voor de tuin heeft.

Geraniums zijn een prachtige aanvulling op elke tuin en met de juiste zorg zullen ze jarenlang gedijen. Met hun felle kleuren en gemakkelijke verzorging zijn geraniums een uitstekende keuze voor zowel ervaren tuiniers als beginnende kwekers.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens