Ridderspoor

Ridderspoor in de tuin kan het hele seizoen voor schoonheid en hoogte zorgen. Deze elegante eenjarigen zijn gemakkelijk uit zaad te kweken en ze zullen je belonen met bloemen van zomer tot vorst.

Ridderspoor is er in een breed scala aan kleuren, waaronder blauw, paars, roze, wit en zelfs rood. Ze zijn perfect om te snijden en voegen een vleugje ouderwetse charme toe aan de boeketten.

Als je op zoek bent naar een plant die bijen en vlinders naar de tuin trekt, is ridderspoor een goede keuze. De nectarrijke bloemen zijn favoriet bij veel bestuivers.

Ridderspoor is een lid van de delphinium-familie en is verwant aan andere populaire tuinplanten zoals klokjesbloemen en kandelaarssleutelbloemen. Deze planten komen oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord-Amerika. Ridderspoor geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond. Het is niet bijzonder over de pH van de grond, maar het verdraagt ​​​​geen natte of drassige omstandigheden.

Ridderspoor

Soorten Ridderspoor

Er zijn veel verschillende soorten ridderspoor verkrijgbaar. Enkele van de meest populaire zijn:

Delfiniums: Delfiniums zijn lange, statige planten die een hoogte van zes voet of meer kunnen bereiken. Ze hebben grote bloemen die in een breed scala aan kleuren verkrijgbaar zijn.

Consolida: Consolida-planten zijn korter dan delfiniums en worden meestal slechts twee of drie voet lang. Ze hebben kleinere bloemen, maar ze zijn net zo opzichtig als de delfiniums.

Lark hybriden: Lark hybriden zijn een kruising tussen delfiniums en consolidas. Deze planten bieden het beste van twee werelden, met de grote gestalte van delfiniums en de kleinere bloemen van consolidas.

Wat voor soort ridderspoor je ook kiest, je hebt gegarandeerd een mooie, kleurrijke toevoeging aan je tuin.

Hoe plant je Ridderspoor?

Ridderspoor is gemakkelijk te kweken uit zaad. Je kunt de zaden ongeveer zes weken voor de laatste vorstdatum in je omgeving binnen beginnen. Zaai de zaden op het oppervlak van een pot gevuld met een bevochtigde startmix. Bedek de pot met plasticfolie of een deksel om vocht vast te houden en plaats hem op een warme plaats. De zaden zullen binnen 10 tot 14 dagen ontkiemen.

Zodra de zaailingen hun eerste echte bladeren hebben, kunnen ze in individuele potten worden getransplanteerd. Zorg ervoor dat je de planten afhardt voordat je ze in de tuin verplant. Om dit te doen, moet je ze langzaam aan de buitenomstandigheden laten wennen door ze elke dag een paar uur buiten te plaatsen, waardoor ze meer tijd buitenshuis doorbrengen totdat ze kunnen verdragen dat ze de hele dag buiten zijn.

Kies bij het verplanten van ridderspoor in de tuin een locatie die volle zon krijgt en goed doorlatende grond heeft. Plaats de planten ongeveer 18 centimeter uit elkaar. Ridderspoor bloeit van zomer tot vorst. Deadhead gaf bloemen uit om de planten aan te moedigen meer bloemen te produceren.

Hoe verzorg en onderhoud je de Ridderspoor?

Ridderspoor is een droogtetolerante plant, dus hij heeft niet veel water nodig. Geef de planten diep water, maar alleen als de grond droog aanvoelt. Geef ridderspoorplanten elke twee weken een uitgebalanceerde meststof.

Om de planten er op hun best uit te laten zien, moeten uitgebloeide bloemen worden verwijderd en gele of zieke bladeren worden verwijderd. Ridderspoor is een relatief ziekte- en plaagvrije plant, maar kan vatbaar zijn voor wortelrot als de grond te nat is.

Met de juiste zorg zullen de ridderspoorplanten het hele seizoen lang schoonheid en interesse in de tuin bieden.

De Ridderspoor oogsten en gebruiken

De bloemen van de ridderspoor kunnen worden gesneden en in huis worden gebracht voor boeketten. Op een vaas blijven ze tot een week goed. Het Ridderspoor is ook de staatsbloem van Colorado.

Ridderspoor is een populaire keuze voor gedroogde arrangementen. Om de bloemen te drogen, snijdt  ze af wanneer ze in volle bloei zijn en hang ze ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte. Zodra de bloemen droog zijn, kunnen ze worden gebruikt in kransen, volants of potpourri's.

Ridderspoor is ook een populaire keuze voor bruiloften en andere speciale gelegenheden. De hoge planten vormen een prachtig decor voor foto's en de kleurrijke bloemen voegen een vleugje elegantie toe aan elk evenement.

Of je ze nu kweekt voor verse boeketten of gedroogde arrangementen, ridderspoor zal zeker schoonheid toevoegen aan je huis.

De ziekten en plagen van de Ridderspoor

Ridderspoor is een relatief ziekte- en plaagvrije plant, maar kan vatbaar zijn voor wortelrot als de grond te nat is. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de grond goed afvloeit en niet te lang drassig blijft. Als je tekenen van plagen of ziekten ziet, behandel de planten dan met een geschikt insecticide of fungicide.

Waar te koop Ridderspoor

Ridderspoor is te koop bij de meeste tuincentra en kwekerijen. Je kunt de zaden ook online of uit catalogi bestellen.

Let bij de aankoop van ridderspoorplanten op gezonde planten met groen blad en sterke stelen. Vermijd planten die verwelkt, vergeling of bruine vlekken op de bladeren hebben.

Met een beetje zorg zorgt ridderspoor van de lente tot de herfst voor kleur in de tuin. Voeg ze vandaag nog toe aan de tuin en geniet jarenlang van hun schoonheid.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens